12. jun 2024 07:00

Dodik: Jedino je relevantno šta piše u Dejtonskom sporazumu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Jedino je relevantno šta piše u Dejtonskom sporazumu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

SARAJEVO - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da povodom saopštenja ambasade SAD u Sarajevu,

da je jedino relevantno šta piše u Dejtonskom sporazumu, u kojem se navodi imovina pripada entitetima.

On je u komentaru na sinoćnju tvrdnju ambasade da ''nema potrebe za ponovnim razmatranjem pravne istorije'', i pozivanja na izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajana da je ''polazna tačka da imovina pripada državi", napisao da u Dejtonskom sporazumu piše da imovina pripada entitetima.

''Ozbiljno se brinem za Marfija. Ovo ni pas s maslom ne bi pojeo. Kakav O'Brajan i njegovo mišljenje? Nismo mi potpisali O'Brajana, već Dejtonski sporazum. Jedino je relevantno šta u njemu piše, a u njemu piše da imovina pripada entitetima. Ustavni sud nije ustavopisac, već tumač Ustava. I tačka. Jednom sam rekao da bi bilo dobro da Marfi pročita Dejtonski sporazum. Sve više mi se čini da slabo čita'', napisao je Dodik na mreži Iks.

Ambasada SAD u Sarajevu je u ponedeljak u objavi na mreži X ocenila da su "zaključci usvojeni na Svesrpskoj skupštini u vezi sa Dejtonskim sporazumom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom ukorenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama".

Ambasada takođe tvrdi da ti zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, već da su, kako je navedeno, "smišljen napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine" i dodaje da je to opasno.

Iz ambasade je takođe naveden stav da izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima za razdruživanje RS predstavljaju "napad na Dejtonski sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

Na te tvrdnje predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovrio je rekavši da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta, i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

"Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaće entitetima", naveo je Vučić.