21. jun 2024 18:56

Ranko Redžić: Svi gradovi u Crnoj Gori dobili struju, uzrok havarije još nepoznat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ranko Redžić: Svi gradovi u Crnoj Gori dobili struju, uzrok havarije još nepoznat

Foto: TANJUG/MEDIABIRO

PODGORICA  - Svi gradovi u Crnoj Gori dobili su napajanje električnom energijom, saopštio je danas direktor nacionalnog dispečerskog centra Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ranko Redžić i dodao da još nije poznato šta je uzrokovalo problem u elektrosnabdevanju, ne samo u zoj zemlji, već i u regionu.

"Još nemamo informaciju šta je uzrok ovog događaja. Problem je regionalni i međunarodni, i ispitivaće ga evropsko udruženje operatora kojim rukovodi Evropska komisija. Oni će sigurno formirati telo koje će do detalja ispitati uzroke", kazao je Redžić na konferenciji za novinare, prenosi RTCG.

On je objasnio da je došlo do nestanka napona i da su ispali pojedini elementi u sistemu Crne Gore i u okruženju.

"Mi smo te elemente vratili u napon prema propisanim procedurama. Onog momenta kad Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema (ENTSO) formira komisiju, moći ćemo da svedočimo šta je stvarno bilo. Novo je da se takav kvar desio na tako širokom prostoru. Poremećaj ovih razmera u Crnoj Gori nismo imali za više od 30 godina od kad ja pamtim", naveo je Redžić.

Redžić je odbacio mogućnost da je u pitanju ljudski faktor.

Dodao je i da ne zna zašto je deo Podgorice ostao bez vode, s obzirom na to da je CGES na vreme isporučio napajanje strujom vodovodnih stanica.

Poremećaj regionalnih razmera zbog kojeg je došlo do nestanka struje u gotovo celoj Crnoj Gori desio se oko 12:25h, saopšteno je na konferenciji za novinare Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Poremećaj je zahvatio veći dio Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i značajan deo Hrvatske, dok nije uticao na napajanje strujom u Pljevljima i Beranama, kao i određenim delovima severa Crne Gore.

Sat vremena kasnije, počela su postepena uključenja struje u Crnoj Gori.

Veći deo Podgorice nije imao ni vode, a otežane su i telekomunikacije kod određenih operatera.