23. jun 2024 15:50

Radovan Višković: Neće uspeti da unište srpski narod

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Višković: Neće uspeti da unište srpski narod

Foto: Tanjug video

MODRIČA  - Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Dugoj njivi kod Modriče, gde je obeleženo 32 godine od proboja "Koridora", da su devedesetih, kao i danas, dozvoljena sva sredstva kada je cilj uništenje srpskog naroda, istakavši da u tome neće uspeti.

"Na teritoriji današnje Republike Srpske delovala je regularna vojska Hrvatske, a da se Vojska Srbije uključila u ratna dejstva ceo svet bi ustao i digao glas protiv. Ipak, kada imate za cilj uništenje srpskog naroda, sva sredstva su dozvoljena i mogu učestvovati regularne vojske susednih zemalja", rekao je Višković, prenosi agencija Srna.

On je podsetio da je na Dugoj Njivi bila komandna baza srpske vojske u operaciji "Koridor", da je to bila bitka za život i opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima, koja je počela kada je na banjalučkom kliničkom centru preminulo 12 beba.

"Tada je Vojska Republike Srpske donela odluku, jedinu moguću i ispravnu, da spoji zapadni i istočni dio Republike Srpske i dalje ka Srbiji", rekao je novinarima Višković.

On je dodao da danas o demokratiji i ljudskim pravima pričaju isti oni koji su zabranili da se 1992. godine bebama dostavi kiseonik koji bi spasio nevine živote.

Višković je istakao da je Vojska Republika Srpska krenula u oslobađanje koridora i da je na Vidovdan oslobođena Modriča, a kasnije i Brod.

"Srpski narod je svoje kosti ostavljao u oslobodilačkim borbama, nije osvajao i činio zločine, a veličanstveni podvig iz operacije 'Koridor' danas se proučava na svim vojnim školama kao primer vojne operacije i može se videti školski primer kako se jedna organizovana vojska oslobađa iz okruženja bez zločina i oslobađa sebi Koridor za funkcionisanje", podsetio je Višković.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je kompletirana od Novog Grada do Trebinja i tako će ostati zauvek, "šta god pojedinci želeli i pokušavali".

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

U borbama za proboj koridora poginulo je 855 boraca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, kao i 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.