25. jun 2024 11:55

Uskok odbacio krivičnu prijavu Domovinskog pokreta protiv Plenkovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uskok odbacio krivičnu prijavu Domovinskog pokreta protiv Plenkovića

Foto: TANJUG/

ZAGREB - Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) odbacio je krivičnu prijavu koju je protiv premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića podneo Deomovinski pokret, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

Domovinski pokret je krivičnu prijavu protiv Plenkovića podneo pre aprilskih parlamentarnih izbora nakon kojih su dve političke opcije dogovorile postizbornu koaliciju i formirale vlast u Hrvatskoj.

U saopštenju Uskoka se navodi da krivična prijava Domovinskog pokreta odbačena, a bila je podneta protiv premijera Plenkovića, zbog krivičnog dela zlouporabe položaja i ovlašćenja, trgovanja uticajem...

Navodi se da je Domovinski pokret u krivičnoj prijavi protiv Plenkovića izneo niz navoda na osnovu kojih je, kako kažu, paušalno zaključeno da je on kao premijer kršio Ustav, Zakon o nadzoru državne granice te drugih zakona, uredbi, preporuka, rezolucija i direktiva, podsticao i omogućavao useljavanja ilegalnih migranata u Hrvatsku te raznim činjenjima ili propuštanjem činjenja dužnih radnji vezanih za masovni priliv ilegalnih migranata naneo štetu državi.

"Provedenom detaljnom analizom sadržaja krivične prijave i relevantnih propisa i javno objavljenih službenih podataka o nezakonitim migracijama utvrđeno je da navodi krivične prijave nisu osnovani, zbog čega je krivična prijva odbbače", stoji u saopštenju Uskoka.