1. jul 2024 09:12

Tegeltija: BiH je oaza i seme sistemskog političkog islama u Evropi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tegeltija: BiH je oaza i seme sistemskog političkog islama u Evropi

Foto: Tanjug video

BANJALUKA - BiH je oaza i seme sistemskog političkog islama u Evropi, kaže savetnik predsednika Republike Srpske Milan Tegeltija i ukazuje da je islamizam sveprisutan na evropskom kontinentu, ali je, kako navodi, još daleko od sistemskog karaktera, dok je BiH drugačija i kao takva jedina u Evropi razvija politički islam na sistemskom nivou.

Tegeltija ističe da je islamizam suštinski najveći globalizam današnjice i da nijedan kutak sveta, nijedna država i nijedna nacija na njega nije imuna.

"On se nastanjuje u srcima ljudi i jednom kad se nastani odatle ga nije moguće isterati bombama ili bio kojom drugom vrstom sile. Sila koja se prema njemu primenjuje ustvari ga još više hrani", naveo je Tegeltija.

Prema njegovim rečima, prisutnost islamizma u Evropi je na nivou zatvorenih islamističkih krugova i još je daleko od sistemskog karaktera. On u Evropi nije institucionalizovan, nije sistemski i kao takav ne predstavlja sistemsku opasnost.

"Međutim, za razliku od ostatka Evrope BiH je drugačija u onom delu Federacije BIH koji je predominantno naseljen Bošnjacima - muslimanima", ukazao je Tegeltija i istakao da je "Islamska zajednica BiH nosilac sistemskog političkog islama, i BiH kao takva jedina u Evropi razvija politički islam na sistemskom nivou".

Za Aliju Izetbegovića za kojeg, kaže Tageltija, treba javno priznati da je "otac bošnjačke nacije" u svim bošnjačkim političkim partijama je primer koji treba slediti "iako je Alija Izetbegović, bez ikakve dileme bio islamista i to jedan od najvećih evropskih islamista 20. veka".

"Alija Izetbegović je uveo politički islam na velika vrata u BiH i otad je poltički islam ne samo zvanična politika SDA nego političko nasleđe prihvaćeno kao svoje od svih bošnjačkih stranaka u FBiH", naveo je Tegeltija u kolumni, koju prenosi RTRS.

Alija je, dakle primer, put koji treba slediti u razvojanju političkog života kod Bošnjaka u BiH, kaže Tegeltija i ukazuje da će se retko kod bošnjačkih političara pronaći neko ko odbija taj politički aksiom.

"Dakle, baštineći politiku Alije Izetbegovića Bošnjaci neki svesno neki ne, baštine politički islam odnosno islamizam kao obrazac svog političkog života", naveo je Tegeltija i dodao:

"Islamska zajednica BiH danas na čelu sa Reisom Kavazovićem jasan je pokazatelj da je politički islam u BIH prihvaćen kao modus delovanja Islamske zajednice".

Reis Kavazović je, piše Tegeltija, sveprisutan i interferiran u sve oblasti političkog i društvenog života u FBiH sa bošnjačkom većinom.

"On ima direktnu interferenciju u političke procese u tom delu BiH, otvoreno izlazeći iz okvira verskog lidera u ulogu versko-političkog lidera, što i jeste jedna od osnovnih karakteristika islamizma-političkog islama. Reis Kavazović otvoreno postavlja političke ciljeve Bošnjaka i određuje političke prioritete, te ima ulogu najvišeg bošnjačkog ne samo verskog nego versko-političkog autoriteta koji nema nikakvu opoziciju niti je ikom dopušteno suprostaviti se Reisu, a da pri tom ne bude podvrgnut političkoj diskvalifiksciji na bošnjačkoj političkoj sceni".

To nije ništa drugi nego politički islam, ističe Tegeltija.

"Dakle, danas je BiH u onom delu u kom su Bošnjaci većina suštinski oaza sistemskog političkog islama u Evropi. BiH je, dakle, jedina država u Evropi u kome je politički islam direktno inkorporiran u političke procese i ima odlučujuću ulogu", naveo je Tegeltija.

Ukazao je da Evropa još nije svesna koliko je to opasno ne samo za BiH nego i za Evropu.

"Jer, preko BiH politički islam je dobio pravo na politički život u Evropi, a s obzirom na porast muslimanske populacije u celoj Evropi i svetu (danas je 1,57 milijardi muslimana u svetu) možemo slobodno reći da je islamizam-politički islam kroz BiH dobio svoju legalizaciju u Evropi, što je seme koje će neminovno vremenom celu Evropu zasuti njegovim plodovima, ukoliko ta ista Evropa to ne shvati na vreme", upozorio je Tegeltija.