5. jul 2024 13:47

Milatović: Pristup vladajuće većine nije pravi, treba biti odgovoran prema građanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milatović: Pristup vladajuće većine nije pravi, treba biti odgovoran prema građanima

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je danas da je začuđen odnosnom određenih partija prema evropskoj perspektivi, što je najviši državni prioritet.

"Za jutros sam sazvao sastanak sa liderima svih političkih subjekata koji su zastupljeni u parlamentu da razgovaramo o složenoj situaciji nakon otkazivanja posete predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela. Žao mi je što se jedan deo predstavnika partija nije odazvao. Mislim da to nije dobra evropska poruka", rekao je Milatović novinarima nakon sastanka sa predstavnicima dela, uglavnom opozicionih stranaka u Vili Gorica.

On je rekao da je atmosfera na sastanku bila konstruktivna i da je učesnicima preneo utiske svoje nedavne posete Briselu.

Kako prenose podgoričke Vijesti, Milatović je poručio da pristup vladajuće većine nije pravi i da treba biti odgovoran prema građanima.

"Prvi čovek EU je odložio posetu u trenutku kada je ta poseta trebalo da predstavlja krunu kad je u pitanju dobijanje pozitivnog IBAR-a. Dva dana nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a i nakon što smo snažnije zakoračili u evropskom putu, u parlamentu je došlo do odluke koja šteti interesima Crne Gore. Šef Vlade je u intervjuu rekao da šteti, a onda njegova partija glasala za to. Mislim da je to neodgoovrno ponašanje", naveo je Milatović.

Upitao je šta su određeni politički akteri spremni da urade na štetu interesa Crne Gore i dodao da misli da je, kako je naveo, "ovim pokazao odgovoran pristup" i da će uraditi što je u njegovoj moći da Crna Gora ostane na evropskom putu, ali da nije svemoguć.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše tvrdnje opozicije da treba ići na vanredne parlamentarne izbore, on je kazao da je želeo da ukaže većini o stvarima koje rade na štetu Crne Gore, a da nisu pričali o rešenjima.

Upitan da prokomentariše tvrdnje premijera Milojka Spajića da izlazi iz svoje nadležnosti, Milatović je kazao da predsednik predstavlja građane u zemlji i inostranstvu.

"Ja ne bih bio odgovoran prema građanima da ovo nisam uradio", rekao je Milatović.

Sastanku sa Milatovićem prisustvovali su lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, predsjednik Force Genci Nimanbegu, nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, predsednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, potpredsednik Bošnjčke stranke Jasmin Ćorović i Enis Đokaj iz Demokratske unije Albanaca (DUA).

Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratske Crne Gore nisu došl, iako nisu to zvanično potvrdili.

Na sastanak, nisu bili predsednici vladajućih Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić.