7. jul 2024 18:09

Ambasada Srbije u Sarajevu najavila dolazak vojnih kadeta u Prijedor

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada Srbije u Sarajevu najavila dolazak vojnih kadeta u Prijedor

Foto: Shutterstock.com/esfera, ilustracija

SARAJEVO  - Ambasada Srbije u Sarajevu notom je najavila Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obeležavanju 82 godine od Bitke na Kozari.

Ambasada je u notu obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da će u delegaciji na čelu sa predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, biti i studenti i kadeti Kriminalističko-policijskog univeriteta i Vojne akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dodaje se da će oni službeno posetiti BiH, Bratunac i Kozaru radi obeležavanja godišnjice Bitke na Kozari.

Ambasada je u noti obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da će, delegacija najpre otići u Bratunac, a da će se nakon toga uputiti u Prijedor.

U noti se naglašava da će na ceremoniji biti nošene svečane uniforme, a da niko od putnika neće posedovati oružje.

Ranije danas, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da mora odmah da se utvrdi ko je dozvolio da "Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH", nakon što su pripadnici VS učestvovali u defileu u Prijedoru povodom obeležavanja godišnjice bitke na Kozari.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevadić poručio je da ne zna koja bi druga vojska trebalo da se pojavi na parastosima i komemoracijama na Kozari i u Bratuncu, ako ne srpska.

"Nacistička? Mudžahedinska? Hrvatska? Koja, ako ne srpska? Iz Srbije ili Republike Srpske manje je važno. Znamo ko su tu žrtve, a ko zločinci", napisao je Stevandić na društvenoj mreži X.

Potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin ocenio je danas da problem pojedinim političarima u BiH nisu kadeti, već to što Srbi podsećaju "da su hrvatske ustaše počinile genocid za koji ni hrvatska država, ni hrvatski narod nikada nisu zatražili oproštaj".