9. jul 2024 14:41

Nenad Stevandić: Dopunjeni Zakon o grbu Nemanjića i himni je neosporiv

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stevandić: Dopunjeni Zakon o grbu Nemanjića i himni je neosporiv

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se vraćanje u upotrebu himne "Bože pravde" i grba Nemanjića kroz izglasane dopune postojećeg zakona neće moći sudski osporiti, jer je reč o pravno izbalanisranom dokumentu koji ne vređa nikoga.

Istakao je da najave nelegitimnog Kristijana Šmita o budućim potezima Ustavnog suda BiH govore o porazu međunarodnog prava i diplomatskoj sramoti.

"To je dokaz potpunog kolapsa međunarodnog prava u BiH i to je njihova sramota. Pravo je čudo da to sebi dozvoljavaju ljudi koji bi trebalo da poznaju diplomatski protokol. O tome će odlučivati institucije Republike Srpske. Ako klub Bošnjaka stavi veto, mi ćemo sačekati odluku Ustavnog suda Republike Srpske", rekao je Stevandić.

Pojasnio je da je reč o pažljivo izbalansiranom dokumentu koji nije ukinuo postojeća obeležja, te je poslao opomenu Šmitu da se ne meša u poslove parlamenta i Ustavnog suda.

"Oni su dobili šah-mat. Sa etičke i moralne strane. Nemanjićko nasleđe je bar 300 godina starije od Osmanskog nasleđa i nema nikakve probleme ni sa Hrvatima ni Bošnjacima. Krajnje je neznanje problematizovati tu vrstu priče", istakao je Stevandić.

On je podsetio da su dopune Zakona usvojene dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te istakao da je reč o "naknadnoj pameti Šmita" koji se u pismu koje je poslao ranije na njegovu adresu nije žalio na 9. januar, grb i himnu.

Iz OHR-a su istakli da će na Ustavnom sudu BiH biti da, "u svetlu svoje dosadašnje sudske prakse", oceni ustavnost zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himne "Bože pravde" u Republici Srpskoj, te naveli da je taj sud već proglasio neustavnim te iste simbole, preneli su federalni mediji.