11. jul 2024 12:44

U Zagrebu i Smiljanu obeležena godišnjica rođenja Nikole Tesle

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Zagrebu i Smiljanu obeležena godišnjica rođenja Nikole Tesle

Foto: Shutterstock.com/vkilikov, ilustracija

ZAGREB - Delegacija Srpskog narodnog veća (SNV) u, kojoj su bili generalni sekretar Saša Milošević, predsednik VSNM-a Grada Zagreba Boris Milošević i šefica Odeljenja za kulturu Aneta Vladimirov, položili su venac na spomenik Nikoli Tesli u centru Zagreba, povodom 168. godišnjice rođenja tog svetski slavnog naučnika i poznatog izumitelja srpskog porekla.

Delegacija SNV je venac položila juče a, inače, ove godine u Zagrebu i drugim gradovima više organizacija i udruženja obeležilo je godišnjicu Teslinog rođenja, kao i Dan Nikole Tesle – dan nauke, tehnologije i inovacija u Hrvatskoj.

Dan ranije u Kabinetu Nikole Tesle u zagrebačkom Tehničkom muzeju održan je program demonstracije naučnikovih eksperimenata, a uveče toga dana je na zagrebačkim fontanama projektovan lik naučnika, što je postala gradska tradicija.

Tokom prepodneva je kod spomenika održan prigodan program uz polaganje cveća u kojem su učestvovali predstavnici udruženja Nikola Tesla – Genije za budućnost, kao i Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba, a dodeljene su i nagrade mladim kreativcima koji su tokom godine učestvovali na radionicama u organizaciji Udruženja.

Teslin rođendan obiležili su manifestacijom "Tesla Power of Lights" i u njegom rodnom selu Smiljan, a onda i u Gospiću u kojem su 2021. nakon višegodišnjeg odbijanja postavili spomenik tom naučniku koji je 1992. bio miniran, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.