12. jul 2024 08:50

Radovan Višković: Krajnje je vreme za memorijalni centar srpskim žrtvama u Podrinju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Višković: Krajnje je vreme za memorijalni centar srpskim žrtvama u Podrinju

Foto: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske obezbediće novac za izgradnju memorijalnog kompleksa u znak sećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine, a premijer Srpske Radovan Višković ističe da je krajnje vreme da Srpska ima takav memorijalni centar.

"Mi smo na sednici Vlade donijeli odluku da idemo u izradu idejnog projekta u vezi sa memorijalnim centrom i već planiramo sredstva u budžetu za iduću godinu za gradnju. Krajnje je vreme da se sagradi takav memorijalni centar gde bismo se okupljali, polagali vence i odali počast našim žrtvama", rekao je Višković.

On je dodao da će gradnja verovatno trajati nekoliko godina, najmanje dve-tri, jer prostor treba da obuhvati gotovo 40 hektara zemlje, a potrebno je rešiti i imovinsko-pravne odnose.

Višković je istakao da i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i on apeluju da se krene sa izgradnjom memorijalnog kompleksa stradalim Srbima Birča i Podrinja u Bratuncu.

"Naših 3.267 najboljih sinova i kćeri dalo je živote za Republiku Srpsku, i kao pripadnici Vojske Republike Srpske, i kao civili nastradali su na svojim ognjištima samo zato što su pripadali srpskom narodu", naglasio je Višković u izjavi za Srnu.

Tražio je, kaže, od ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijela Egića, pre nego što su u Bratuncu obeležene 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču od muslimanskih snaga, da izuzme svu dokumentaciju iz bratunačke opštine i da to preuzme Vlada Srpske.

Višković kaže da će razgovarati i sa predsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem i da je siguran da će se i Srbija uključiti u izgradnju ovog memorijalnog kompleksa i da će procedure biti pokrenute na vreme.

"Kada krajem ove budemo planirali budžet za iduću godinu da već imamo planirana i budžetska sredstva za tu namenu za 2025. godinu", dodao je Višković.

Dodao je i da će Vlada Srpske obezbediti sredstva i za izgradnju crkve u Konjević Polju koja je bila ispred kuće Fate Orlović ali je, nažalost, morala da bude uklonjena.

"U neposrednoj blizini, samo možda pedesetak metara prema Zvorniku, Vlada Republike Srpske je još pre sedam-osam godina uzela zemljište. To se nalazi na sudu u Srebrenici. Nadam se da će sud vrlo brzo da zakaže raspravu i da konačno rešimo imovinsko-pravne odnose", naveo je Višković.

Vlada Republike Srpske usvojila je juče informaciju o projektu izgradnje memorijalnog kompleksa u znak sećanja na Srbe, žrtve muslimanskog zločina u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Cilj izgradnje memorijalnog centra jeste trajno očuvanje uspomene na stradanja Srba i predstavljaće značajan deo širih nastojanja Vlade Republike Srpske za njegovanje kulturno-istorijske tradicije i kulture sećanja na stradanje srpskog naroda.