12. jul 2024 11:07

Radović: Nema dokaza da su optuženi učinili krivična dela za koja se terete

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radović: Nema dokaza da su optuženi učinili krivična dela za koja se terete

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i ostali okrivljeni u slučaju "državni udar", oslobođeni su optužbi u ponovljenom postupku u podgoričkom Višem sudu, a sudija Zoran Radović je u obrazloženju rekao da je takva presuda coneta jer nema dokaza da su optuženi učinili krivična dela za koja se terete.

Radović je rekao da su Mandić i Knežević u februaru 2016. godine bili u zvaničnoj poseti Rusiji i da je svako mogao da zna za njihov odlazak. Veće je, kazao je Radović, ocenilo da nema dokaza da su Mandić i Knežević u Moskvi imali komunikaciju sa Eduardom Šišmakovim.

"Govori koje su održali 14. oktobra 2016. godine, uoči parlamentarnih izbora, kada se saslušaju celovito, što smo mi uradili, ne odudaraju od govora drugih političara sa ovih prostora", rekao je Radović, prenela je agencija Mina.

Kako je naveo, iz govora se ne može zaključiti da su Mandić i Knežević pozivali na demonstracije.

Radović je kazao da se, prema nalazima suda, radi o motivacionim političkim govorima.

Istakao je da su, od sveg naoružanja koje se navodi u optužnici, u Crnu Goru unesena samo dva mobilna telefona marke Lenovo.

On je rekao da u postupku nije dokazano da je radnja krivičnog dela pokušaj terorizma otpočela u Crnoj Gori.

"Sve radnje koje su navedene u optužnici su pripremne radnje i nije dokazan pokušaj terorizma", jasan je bio Radović.

On je kazao da nije dokazano ni da je Vladimir Popov organizator kriminalne organizacije i dodao da je siguran da će Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uložiti žalbu na odluku Višeg suda.

Mandiću, Kneževiću i ostalim okrivljenim ponovo je suđeno nakon što je Apelacioni sud ukinuo provestepenu osuđujuću presudu Višeg suda iz 2019. godine.

Novo suđenje u slučaju državni udar počelo je 13. juna prošle godine.

Optužnicom SDT-a su, osim Mandića i Kneževića, bili obuhvaćeni njihov vozač Mihailo Čađenović, kao i dva ruska i više srpskih državljana.

U optužnici se navodi da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO-u.

SDT je u novom postupku ostalo pri ranijoj optužnici i tražilo iste kazne kao u prvostepenoj presudi Višeg suda.

Predstavnici tužialštva nisu prisustvovali današnjem izricanju presude.

Specijalni tužioci Zoran Vučinić i Siniša Milić predložili su sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo je u završnoj reči kazna od po sedam godina zatvora.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića, tužioci su zatražili po pet godina zatvora.

Za okrivljenu Branku Milić je bila predložena kazna od strane tužilaštva tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest meseci, a za Dragana Maksića godina i devet meseci zatvora.

Za vozača bivših lidera DF-a Mihaila Čađenovića, tužilac je tražio godinu i šest meseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je bilo predloženo izricanje uslovne kazne.