19. maj 2023 06:54

Vest Hem i Fjorentina u finalu Lige konferencija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vest Hem i Fjorentina u finalu Lige konferencija

Foto: Keystone via AP/Ennio Leanza

BAZEL - Fudbaleri Vest Hema i Fjorentine boriće se 7. juna u Pragu za pehar Lige konferencija pošto su u revašima polufinala eliminisali AZ Alkmar, odnosno Bazel.

Vest Hem je posle pobede 2:1 kod kuće i kao gost pobedio AZ Alkmar - 1:0 i tako stigao do trećeg evropskog finala u istoriji, dok je Fjorentina posle produžetaka slavila 3:1 i obezbedila plasman u drugo finale u evropskim klupskim takmičenjima.

Gol za pobedu Vest Hema na gostovanju AZ Alkmaru postigao je posle kontranapada Španac Pablo Fornals u 90+4. minutu.

Vest Hem se posle 47 godina ponovo plasirao u finale nekog evropskog kupa.

Popularni "čekićari", osvajači Kupa pobednika Kupova iz 1965. godine, poslednje evropsko finale su igrali u sezoni 1975/76 kad ih je u istom takmičenju savladao belgijski Anderleht.

Sad imaju šansu da osvoje drugi evropski trofej u karijeri.

Fjorentina je golovima Nikolasa Gonzalesa izborila pobedu 2:1 u Švajcarskoj i tako vratila Bazelu za istovetni poraz kod kuće, pa su se igrali produžeci.

Gonzales je postigao golove u 35. i 72. minutu, dok je Zeki Amduni, strelac i pre sedam dana, pogodio za domaće u 55. minutu.

Nadoknada drugog produžetka trajala je 10 minuta jer je pozlilo jednom navijaču, a gol odluke postigao je Antonin Barak u 120+9. minutu.

Nikola Milenković je odigrao ceo meč za Fjorentinu, Luka Jović je ušao na startu produžetaka, dok Aleksa Terzić nije bio u konkurenciji za sastav "viole".

Klub iz Firence u finalu ima šansu da osvoji drugi evropski trofej, a prvi posle pehara u Kupu pobednika Kupova 1961. godine.