2. jun 2023 14:53

Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Apatinu, Novom Sadu, Kuli

Izvor: TANJUG

podeli vest

Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Apatinu, Novom Sadu, Kuli

Foto: SIM/Stefan Cvetrković

NOVI SAD - Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih ovih dana putuje po Vojvodini, a kako se navodi u saopštenju, do kraja kvalifikacionih takmičenja 10. sezone Igara u Srbiji ostalo je da se održi još desetak događaja.

Prvi put plamen radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih zapaljen je u Apatinu.

Na prepunom Trgu Nikole Tesle najmlađi Apatinci oduševljeno su dočekali baklju prijateljstva koju je nosila nekadašnja učesnica Međunarodne završnice u Splitu Milica Zanze.

"Moje detinjstvo su obeležile Sportske igre mladih. Uvek sam bila srećna kada dođe vreme za to takmičenje, ali danas se osećam nekako posebno, ponosnija nego kad sam osvajala medalje. Hvala svima iz Sportskih igara mladih što me nisu zaboravili i što su mi ukazali čast da otvorim prve Sportske igre mladih u mom gradu", istakla je ona.

Zamenik predsednice opštine Radovan Đukić izjavio je da je kao bivši sportista prezadovaljan kada vidi decu na sportskim terenima, ali da je danas za Apatin poseban dan, jer su najmlađi iz ove opštine postali deo najlepše sportske priče u regionu.

Takmičenja i paljenje prijateljstva u Novom Sadu održani su u dvorani „SPENS“.

Na svečanoj ceremoniji dodele medalja nastupili su hor KUD „Svetozar Marković“ i hor „Zvončići“.

Najuspešnijim takmičarima na bini su se pridružili i gradski većnik za sport Ognjen Cvjetićanin i predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović.

Cvjetićanin je istakao da je Novi Sad grad dece i grad sporta i da su uvek spremni da podrže manifestacije kao što su Sportske igre mladih, manifestacije koje za cilj imaju da ukažu na značaj zdravih stilova života, drugarstva i fer-pleja.

Direktor takmičenja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Filip Komarica prokomentarisao je trku na 60 metara.

"Jedno od najkvalitetnijih takmičenja u atletici održano je u Novom Sadu, posebno u kategoriji devojčica. Očigledno je da imamo talentovanu decu, a Dunav osiguranje Sportske igre mladih su način da ih otkrijemo. Opet, ono što je još lepše je kada vidite da na toj stazi trče deca koja su pre svega došla da se druže. Znaju da neće biti šampioni u atletici, ali su oni naši šampioni u drugarstvu, pravi promoteri naše kampanje „Pružam ruku, ne podmećem nogu“, rekao je Komarica.

Plamen prijateljstva zapaljen je i u Kuli, a na stadionu „Milan Sredanović“ deca su se takmičila u četiri sportske discipline.

Pored najmlađih Kuljana, u druženju i takmičenjima uživala su i deca iz Vrbasa i Kikinde, a najbolji će se ponovo okupiti 12. juna u Žablju na regionalnom finalu.

Nastavljena je i kampanja „Pružam ruku, ne podmećem nogu“ koja za cilj ima da ukaže na sve oblike vršnjačkog nasilja.

Deci Srbije pridružio se i golman mlade reprezentacije i FK TSC iz Bačke Topole Veljko Ilić.

"Sa zadovoljstvom sam se pridružio kampanji Sportskih igara mladih „Pružam ruku, ne podmećem nogu“. Želim deci da poručim da nasilje ne treba i ne mogu da rešavaju sami, već se moraju obratiti za podršku nekom starijem u koga imaju poverenja", rekao je Ilić .

U svakom gradu poruke ostavljaju i SIM-ovci u kojima se može pročitati: „Hoću da pevam, trčim i da se igram i veselim sa svojim drugarima. Stop nasilju!“, „Prati svoje ciljeve i ne slušaj komentare drugih, jer postoje ljudi koji su zavidni i neće se radovati tvom uspehu!“, „Timski protiv nasilja! Svi za jednog, jedan za sve!“.

Autore najboljih poruka na kraju 10. sezone Sportskih igara mladih nagradiće kompanija Dunav osiguranje.

Takođe, stipendijska osiguranja očekuje i troje najboljih SIM-ovaca, učesnike koji se budu pokazali kao najbolji promoteri ove najveće amaterske sportske manifestacije za decu i mlade u Evropi.

U narednim danima Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih stiže u Rumu, Požarevac, Ćupriju, Priboj, Vlasotince i Sokobanju.