28. novembar 2023 23:31

Barselona, Atletiko, Lacio i Borusija iz Dortmunda u nokaut fazi Lige šampiona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Barselona, Atletiko, Lacio i Borusija iz Dortmunda u nokaut fazi Lige šampiona

Foto: AP Photo/Joan Monfort

BARSELONA - Fudbaleri Barselone, Atletika, Borusije iz Dortmunda i Lacija plasirali su se danas u nokaut fazu Lige šampiona kolo pre kraja grupne faze, zahvaljujući pobedama u 5. kolu elitnog takmičenja.

Fudbaleri madridskog Atletika pobedili su kao gosti Fejenord rezultatom 3:1 i tako se, posle pobede Lacija nad Seltikom u ranijem terminu, zajedno sa Rimljanima plasirali u grupnu fazu iz grupe E.

Čak dva gola Atletika u Roterdamu bili su autogolovi, Lutšarela Gertrude u 14. i Santijaga Himeneza u 81. minutu.

Mario Hermoso je bio strelac za Atletiko u 57. minutu, a Mats Vifer je u 77. dao jedini gol za domaćina.

Borusija iz Dortmunda je slavila u Milanu (3:1) i obezbedila plasman u nokaut fazu. Milan je imao šansu već u 6. minutu da povede, ali je udarac Olivijea Žirua sa penala odbranio golman gostiju Gregor Kobel.

Za razliku od Francuza, kapiten Borusije Marko Rojs je sa bele tačke bio siguran i doveo goste u vođstvo u 10. minutu. Izjednačio je Samuel Čukveze u 37. minutu.

Gosti su meč rešili za 10 minuta. Prvo je Rojs bio asistennt Bajno-Gitensu u 59. minutu, a onda je Karim Adejemi poslao loptu u mrežu domaćina u 69.

Njukasl je do 90+8. minuta vodio u Parizu, ali je PSŽ golom Kilijana Mbapea sa penala stigao do 1:1. Aleksander Isak je doneo prednost "svrakama" golom u 24. minutu i delovalo je da će odneti tri boda iz Pariza, ali je u dubokoj nadoknadi Mbape izjednačio i stavio PSŽ u situaciju da sam odlučuje o sopstvenoj sudbini kad je u pitanju plasman u nokaut fazu.

Barselona je preokretom savladala Porto i obezbedila i plasman dalje i prvo mesto u grupi H jer je bolja u međusobnom skoru od Porta, a ima čak za sedam golova bolju gol razliku od Šahtjora. Porto je golom brazilskog krilnog napadača Pepea u 30. minutu poveo u 30, ali je već u 32. minutu izjednačio Portugalac Žoao Kanselo. Bek je bio najbolji igrač utakmice, pošto je u 57. minutu asistirao zemljaku i imenjaku Feliksu za potpuni preokret.

 

Rezultati:

Grupa E: Lacio - Seltik 2:0, Fejenord - Atletiko 1:3. Tabela: Atletiko 11, Lacio 10, Fejenord, Seltik 1.

Grupa F: Milan - Borusija D. 1:3, PSŽ - Njukasl 1:1. Tabela: Borusija 10, PSŽ 7, Njukasl 5, Milan 5.

Grupa H: Barselona - Porto 2:1, Šahtjor - Antverp 1:0. Tabela: Barselona 12, Porto 9, Šahtjor 9, Antverp 0.