29. decembar 2023 14:23

Stojković: Na EURO ćemo napraviti iskorak, ne bih potpisao "reprizu 2000"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stojković: Na EURO ćemo napraviti iskorak, ne bih potpisao "reprizu 2000"

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ono što mogu obećam jeste da ćemo na EURO dati sve od sebe, naravno da želimo iskorak i plasman u drugi krug, a ne bih potpisao "reprizu 2000" i visok poraz u četvrtfinalu, rekao je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi nakon što je četvrti put u karijeri dobio "Zlatnu loptu" za najboljeg trenera.

"Očekujem samo jednu stvar, a to je da igrači koji budu bili na spisku, da svi budu potpuno spremni i zdravi, da ih zaobiđu povrede i da nemamo situaciju kakvu sam imao, znate gde (Katar, prim.aut). Što se tiče obećanja, želim da napravimo iskorak, da odemo u drugi krug, u osminu finala. Hoćemo u osminu finala i imamo tri šanse, imamo Engleze, Slovence i Dance i trudićemo se da do toga dođemo, odemo što dalje, što više, što bolji rezultat napravimo, mislim da će biti svi zadovoljni. To je to, a ima još šest meseci da uđemo u taktičke zamisli", istakao je Stojković.

Nikako ne bih prihvatio plasman u četvrtfinale, pa visok poraz, kao što je bilo 2000. godine protiv Holandije (6:1).

"To je bilo drugo vreme bilo, kao neko ko vodi računa, ko ima najveću odgovornost kada je A tim u pitanju uvek želim više. Tako da, prvo skoči, pa reci hop. Idemo korak po korak, ima dovoljno vremena, možda će se pojaviti neki novi igrači, ima dovoljno vremena da naš tim pripremimo da takmičarski bude na nivou i bude opredeljen" Stojković je prethodno u zvaničnom obraćanju istakaoi da je plasman na EURO istorijski iz dva razloga - jer je prvi posle 24 godine i jer je prvi pod imenom Srbija.

"Nagrada ima posebnu važnost za mene, ali je i obaveza da nastavim da se trudim da budem uspešan, da reprezentaciju prezentujem najbolje što mogu. Bez dileme ću nastaviti u tom ritmu. U martu, kada je Savez dobio novo rukovodstvo, pitali smo se šta je cilj. Cilj svih ciljeva i taj strateški zadatak je bio plasman na Evropsko prvenstvo, na kojem dugo nismo bili. Složilili smo se na sastanku da je to nešto što moramo. Vratili smo fudbalsku Srbiju na evropsku mapu. To je istorijski rezultat iz dva razloga. U pitanju je duga vremenska distanca, a druga je što ćemo pod imenom Srbija učestvovati na tako velikom takmičenju", istakao je Stojković.

Želim da se zahvalim kompletnom rukovodstvu FSS na podršci, na onome što je važno, a to je da imate vetar u leđa i da tu podršku istinski osetite, naglasio je Piksi.

"Hvala porodici na bezrezervnoj podršci. Hvala stručnom štabu, svim ljudima koji su brinuli o zdravlju naših igrača i da se zahvalim fudbalskoj Srbiji koja je prepoznala i verovala da možemo da idemo do kraja, da ostvarimo cilj. Plasman na EURO je poklon fudbalskoj Srbiji. Velika je čast i veliko zadovoljstvo, velika je sreća u ljudima da ćemo imati našu zastavu, da ćemo slušati našu himnu, da ćemo se boriti za našu zemlju na takmičenju. To je velika stvar. Sa te strane sam presrećan, ona dolazi kao nagrada".

Piksi je istzakao da bi bilo nefer najveće zasluge pripisivati njemu.

"Nisam neko ko će, niti ću ikada individualno gledati na uspeh, ovo je uspeh svih nas, bilo bi nefer da meni pripisujete najveći uspeh. To nije tačno, svi smo dali maksimum i jedino tako smo mogli da dođemo do ovog rezultata, počevši od saveza, do onih najvažnijih, do osoblja, stručnog štaba, mislim da je to zajednički uspeh, tu vidim i vas, medije, koji definitivno i te kako želite uspeh, želite da nas vidite uspešne, tako da je ovo uspeh i pripada i vama i treba da budete ponosni".

Na kraju je prokomentarisao i činjenicu da praktično nije imao konkurenciju, pre svega zbog loših rezultata srpskih klubova na evropskoj sceni.

"Mislim da ima dobrih trenera u svakom slučaju, ja ih cenim i poštujem i kolege su uvek tu da budu podržane. Nagradu sam dobio na predlog Stručnog odbora, morate pitati njih što su dali taj predlog da ja budem ponovo izabran. Rekao sam malopre, imaš rezultat, ono što si rekao, ti si ostvario, to je Evropsko prvenstvo. Realno je da ako gledate naše trenere, nerealno je očekivati da imamo 25 poraza od 28 utakmica u evropskim takmičenjima, dve nerešene i jedna pobeda. To je malo, neću reći katastrofa, jer su one druga kategorija, ali nije lepo kad imate toliko poraza u Evropi, nebitno da li je Liga šampiona, Evrope ili konferencija. Ne kažem to ja, to kažu rezultati", poručio je Stojković i dodao da su mu želje za 2024 godinu - da Srbija bude na nivou u Nemačkoj i da napravi rezultat kakav se očekuje, a privatno da smo veseli, pozitivni i zdravi.