9. jul 2024 07:00

Počinje nova evropska fudbalska klupska sezona, Srbiju predstavlja pet klubova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počinje nova evropska fudbalska klupska sezona, Srbiju predstavlja pet klubova

Foto: Shutterstock.com/Black Pearl Footage, ilustracija

NION - Utakmicama prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona danas počinje nova fudbalska klupska sezona u Evropi u kojoj će Srbija, kao i prošle sezone imati pet predstavnika - Crvenu zvezdu, Partizan, TSC, Vojvodinu i kragujevački Radnički.

Sva tri takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA) - Liga šampiona, Liga Evrope i Lige konferencija igraće se u novom sistemu, sa po 36 klubova u grupnoj fazi.

Svaki klub će u grupnoj fazi odigrati osam utakmica, po četiri kod kuće i u gostima.

Neće više biti prelazaka iz jednog u drugo takmičenje, već će se po osam prvoplasiranih klubova iz svakog takmičenja plasirati direktno u osminu finala, dok će klubovi od 9. do 24. pozicije u plej-of za plasman u osminu finala.

Poslednjih osam klubova završava klupsku sezonu posle grupne faze.

Srbija će još samo ove sezone imati pet predstavnika u Evropi, od kojih dva imaju garantovanu evropsku jesen - Crvena zvezda i TSC.

Šampion Srbije Crvena zvezda evropsku sezonu počinje tek u plej-ofu Lige šampiona u čijem će žrebu biti nosilac, a čak i da se ne plasira u elitno takmičenje, igraće u Ligi Evrope.

Zvezda će ime rivala u plej-ofu Lige šampiona saznati 5. avgusta, a jedino što se sigurno zna je da rival ne može da joj bude zagrebački Dinamo.

TSC će igrati u plej-ofu za Ligu Evrope, a čak i da bude eliminisan, igraće u grupnoj fazi Lige konferencija. Klub iz Bačke Topole će ime rivala u plej-ofu Lige Evrope saznati na žrebu 5. avgusta.

Partizan već zna ime prvog rivala u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Vicešampion Srbije će 23. i 31. jula igrati protiv kijevskog Dinama. Partizan nema garantovanu grupnu fazu nekog takmičenja, ali ima najmanje šest evropskih utakmica. Ukoliko bude eliminisan od Dinama, preseliće se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a ukoliko i tu ne bude uspešan, igraće plej-of za Ligu konferencija. Partizanu je je neophodna jedna pobeda u nokaut fazama da bi osigurao evropsku jesen.

Kad je u pitanju Vojvodina, novosadski klub ima obezbeđene najmanje četiri evropske utakmice. Popularne "lale" će 25. jula i 1. avgusta igrati protiv četvorostrukog prvaka Evrope Ajaksa u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a ukoliko ne naprave podvig, preseliće se u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija.

Kragujevački Radnički će debitovati u Evropi 25. jula, kad će kod kuće igrati protiv pobednika meča Mornar (Crna Gora) - Dinamo Tbilisi (Gruzija).

Revanš je 1. avgusta, a da bi se domogao grupne faze, Radnički mora da prođe ukupno tri kola kvalifikacija.

Kvalifikacije za Ligu šampiona: (Danas): TNS (Vels) – Dečić (Crna Gora), Hamrun (Malta) – Linkoln (Gibraltar), Panevežis (Litvanija) – Helsinki (Finska), Santa Koloma (Andora) - Balkani (tzv. Kosovo), Vikingur (Island) – Šamrok (Republika Irska), Virtus (San Marino) – FCSB (Rumunija).

Sutra: Ordabaši (Kazahstan) – Petrokub (Moldavija), Flora (Estonija) – Celje (Slovenija), Slovan (Slovačka) – Struga (Severna Makedonija), RFS (Letonija) – Larne (Severna Irska), Ki Klaksvik (Island) – Diferdanž (Luksemburg), Ludogorec (Bugarska) – Dinamo Batumi (Gruzija), Dinamo Minsk (Belorusija) – Pjunik (Jermenija), Borac Banja Luka (BiH) – Egnatia (Albanija).

U sredu počinju kvalifikacije za Ligu konferencija, a u četvrtak kvalifikacije za Ligu Evrope.

Lane su pehare u takmičenjima pod okriljem UEFA osvojili Real u Ligi šampiona, Atalanta u Ligi Evrope i Olimpijakos u Ligi konferencija.