14. jul 2024 06:00

Fudbaleri Španije i Engleske večeras igraju istorijsko finale Evropskog prvenstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fudbaleri Španije i Engleske večeras igraju istorijsko finale Evropskog prvenstva

Foto: AP Photo/Michael Sohn

BERLIN - Fudbaleri Španije i Engleske večeras od 21 čas u Berlinu igraju istorijsko finale Evropskog prvenstva posle kojeg će ili "crvena furija" postati najtrofejnija selekcija "starog kontinenta" sa četiri pehara ili će "Gordi Albion" prvi put postati najbolji u Evropi.

Španija je bila prvak Evrope 1964, 2008. i 2012. godine, a Engleska je pre tri godine poražena u finalu EP kod kuće od Italije na penale.

Bilo je to Englezima prvo finale kontinentalnog šampionata, a navijači se nadaju da će se večeras "fudbal vratiti kući" u skladu sa njihovom navijačkom pesmom i da će biti osvojen prvi veliki pehar posle 1966. i Svetskog prvenstva na njihovom terenu.

Kad je u pitanju Španija, uz tri osvojena pehara, ima i jedan poraz u finalu, 1984. godine od Francuske. Ukoliko pobedi večeras, Španija će na večnoj listi iza sebe ostaviti Nemačku, koja ima tri kontinentalne krune (1972, 1980. i 1996).

Tradicija je na strani Engleske koja ima 14 pobeda u 27 odigranih mečeva. Španija je pobedila 10 puta, a tri puta je bilo nerešeno. U poslednjem takmičarskom meču dve selekcije Engleska je oktobra 2018. godine kao gost pobedila 3:2 u Ligi nacija.

Nijedan od strelaca golova na tom meču neće biti na terenu večeras. Dva gola za Englesku tad je dao Rahim Sterling, a jedan Markus Rašford. Strelci za Španiju bili su Pako Alkaser i Serhio Ramos.

U startnoj postavi Španije od sadašnjeg tima bili su Alvaro Morata i Rodri. Kod Engleza su iz sadašnjeg tima starteri bili samo golman Džordan Pikford i kapiten Hari Kejn.

Poslednji put na Evropskom prvenstvu igrali su 1996. godine kad je Engleska kao domaćin u četvrtfinalu pobedila 4:2 posle penala (0:0). U startnoj postavi Engleske tad je bio sadašnji selektor Geret Sautgejt.

Španija je bez sumnje selekcija koja je najviše pokazala na Evropskom prvenstvu. Jedina je okončala grupnu fazu sa maksimalnim učinkom, a u nokaut fazi je redom rušila Gruziju, Nemačku (posle produžetka) i Francusku.

Selektor Španije Luis de la Fuente je na debiju na velikim takmičenjima pokazao da se rizik podmlađivanja i renoviranja ekipe isplatio uprkos činjenici da je bio pod salvom kritika posle sramotnog poraza od Škotske (0:2) u drugom kolu kvalifikacija za EURO.

Nije se De la Fuente libio da precrta nekoliko igrača koji su dugi niz godina bili u timu i da u startnu postavu gura od juče 17-godišnjaka Lamina Jamala koji je zajedno sa Fabijanom Ruizom i Rodrijem bez sumnje najzaslužniji što će "furija" večeras igrati meč za pehar.

Ofanzivac Barselone je postao i najmlađi učesnik i najmlađi strelac u istoriji EP i jedan je od kandidata da bude proglašen za najboljeg igrača turnira ukoliko Španija osvoji titulu.

Engleska je stigla do finala iako je od početka turnira igrala prilično loše i neubedljivo. Na startu je minimalno savladala Srbiju, zatim je vezala dva remija protiv Danske i Slovenije, a u osmini finala se spasila ispadanja od Slovačke spektakularnim golom "makazicama" Džuda Belingema u 90+5. minutu.

Zatim je Švajcarce eliminisala boljim izvođenjem penala, a u polufinalu je pobedila Holandiju golom rezerviste Olija Votkinsa u 90. minutu.

Sautgejtu je, za razliku od kolege sa klupe Španije De la Fuentea, ovo četvrto uzastopno veliko takmičenje na kom vodi "Gordi Albion". Na Svetskom prvenstvu u Rusiji je stigao do polufinala u kom je posle produžetaka eliminisan od Hrvatske, na EP je poražen u finalu posle penala od Italije, a na SP u Kataru je eliminisan od Francuske u četvrtfinalu porazom 1:2, kad kapiten Hari Kejn nije iskoristio penal za izjednačenje u 82. minutu.

Finalni meč sudiće francuski arbitar Fransoa Leteksije. Pomoćnici uz aut liniju biće mu zemljaci Siril Munjije i Mehdi Rahmuni. Četvrti sudija biće Poljak Šimon Marčinjak, dok će u VAR sobi biti Francuz Žerom Brisar.