14. decembar 2022 16:26

Obeleženo 25. godina Međunarodnog košarkaškog kampa "Kasta"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeleženo 25. godina Međunarodnog košarkaškog kampa "Kasta"

Foto: Košarkaški savez Srbije

BEOGRAD - U prostorijama Košarkaškog saveza Srbije (KSS) svečano je danas obeleženo 25. godina postojanja Međunarodnog kampa "Kasta".

Brojnim uglednim gostima iz sveta košarke i predstavnicima medija, o kampu osnovanom 1998. godine govorili su generalni sekretar KS S Zlatko Bolić, direktor međunarodnog košarkaškog kampa "Kasta" Srđan Stojanović i tvorac programa kampa "Kasta", profesor doktor Milivoje Karalejić.

"Čak 25 godina trajanja nije mala, već fantastična stvar. Videli ste koliko je hiljada dese prošlo kroz 'Kastu', koliko je trebalo truda, vremena, organizacije… Najiskrenije čestitam, želim da 'Kasta' traje još dugo, da svi uživaju u njemu, jer su Srđan Stojanović i njegovi saradnici pokazali da znaju kako se kvalitetno radi. Želim svima srećne novogodišnje praznike i puno zdravlja", rekao je Bolić, prenosi zvanični sajt KSS.

Direktor kampa 'Kasta' Srđan Stojanović najzaslužniji je za postojanje ovog sjajnog kampa.

"Tražeći pravu reč koja objašnjava moj i stav mojih najbližih saradnika, možda je najbliža - privilegija. Privilegija je što su čelnici KŠ i svih regionalnih saveza izdvojili vreme da budu danas ovde. Privilegija je i mesto gde obeležavamo ovaj jubilej, u 'Kući košarke' odakle su ispraćene sve naše reprezentacije na velika takmičenja", rekao je Stojanović.

On je istakao da je kamp od početka imao želju za saradnju sa KSS.

"Krenuo sam u ovu priču kada sam kroz rad stekao znanje i iskustvo, a sve uvek počinje i završava se sa strukom, to je prvi postulat koji sam rešio da postavim na Kasti. Zato sam pozvao uvaženog profesora Milivoja Karalejića da nam da podršku i napiše plan i program rada, koji je i danas merna jedinica kvaliteta i ono što predstavlja glavni kvalitet zbog koga se dolazi na košarkaški kamp Kasta. Trudićemo se da opravdamo i odbranimo status koji imamo i ostanemo dugogodišnji saradnici KŠ", objasnio je Stojanović.

Kroz kamp 'Kasta' prošlo je 28.000 košarkaša iz 850 klubova i ukupno 43 zemlje, a sa polaznicima je radilo 1.200 trenera.

"Bilo je puno energije, rada, entuzijazma, da bi se došlo do ovog nivoa. Veliki broj ljudi i trenera dao je podršku ovom projektu, Stojanović je vrhunski menadžer i normalno je da je uložio najviše energije u realizaciju i organizaciju. Za ovih 25 godina 'Kasta' je izrasla u jedan kamp koji je primer kako treba da se radi. Danas postoji puno kampova, ali je karakteristika Kaste pre svega moj karakteri koja profesija, dakle, nikad nije bilo improvizacije, kreacija je bila dozvoljena u okviru sistematskog rada i programa, ali nikad improvizacija, od prvog dana…", rekao je, između ostalog, Karalejić.

Zaslužnima su dodeljene specijalne plakete i prigodni pokloni.