8. septembar 2023 13:01

Košarkaši Srbije fantastičnom igrom pobedili Kanadu i plasirali se u finale SP

Izvor: TANJUG

podeli vest

Košarkaši Srbije fantastičnom igrom pobedili Kanadu i plasirali se u finale SP

Foto: AP Photo/Aaron Favila

MANILA - Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva, pošto je danas u Manili pobedila selekciju Kanade rezultatom 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23).

Srbija je plasmanom u finale obezbedila srebrnu medalju, a za zlato će se u nedelju boriti protiv pobednika drugog polufinala između SAD i Nemačke.

Srpski tim predvodio je kapiten Bogdan Bogdanović sa 23 poena, Ognjen Dobrić ubacio je 16, Nikola Milutinov takođe 16, uz 10 skokova, Marko Gudurić završio je meč sa 12, a Aleksa Avramović sa 10 poena, uz dve ukradene lopte. Kod Kanade ER-Džej Beret postigao je 23, Dilon Bruks 16, a Šej-Gildžus Aleksander "samo" 15 poena.

Na samom početku meča Srbija je pokazala kakvu će odbranu igrati do kraja.

Kanada je imala probleme u napadu, nije uspevala da iz pozicione igre dođe do koša.

Košarkaši Srbije su sa druge strane najviše kroz prodore dolazili do poena.

Kanađani su već početkom druge četvrtine ušli u probleme sa faulovima.

Poenterski se tada istakao Bogdanović, dok su bitne poene dali i Milutinov i Dobrić.

Kanada je bolje zaigrala u drugoj četvrtini ali ozbiljne probleme u organizaciji napada im je pravio Avramović, koji je sa ukradenim loptama održavao momentum Srbije.

U trećoj četvrtini su kanadski košarkaši pokušali da nametnu svoj tempo, što im je delimično uspelo sa dve vezane trojke Bruksa.

Ipak sa druge strane se pojavio raspoloženi Dobrić, koji je u saradnji sa Stefanom Jovićem i Milutinovim dolazio do poena ispod koša.

Šaj Gildžes je u napadu uglavnom do koša dolazio prodorom i u tim momentima do izražaja je došao pad koncentracije kod nekih srpskih igrača.

Tokom četvrte deonice Kanađani su u nekim situacijama lako dolazi do poena, pogotovo jer su sudije menjale kriterijume.

Na drugoj strani u selekciji Srbije su skoro svi igrači bili poenterski rapoloženi.

Bogdanović i Marinković su postigli dve vezane trojke, koje su definitivno odlučile pitanje pobednika tri minuta pre kraja utakmice.