23. avgust 2024 14:07

Svečano zatvorene Sportske igre mladih u Splitu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svečano zatvorene Sportske igre mladih u Splitu

Foto: Plazma Sportske igre mladih

SPLIT - Sportske igre mladih (SIM), manifestacija koja okuplja mlade iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije, tradicionalno je svečano zatvorena u Splitu, uz učešće 824 takmičara u 10 sportskih disciplina.

Dečaci i devojčice takmičili su se u Coca- Cola Cupu u malom fudbalu, turniru u malom fudbalu, Millennium Team basketu 3×3, turniru u rukometu, MIS turniru u odbojci, tenisu, stonom tenisu, turniru u odbojci na pesku, šahu, Između dve vatre i atletici u trci na 60 metara.

"Ove godine u Igrama smo imali više od 320.000 dece. Novost je to da smo prvi put radili Sloveniju i radujem me kako su Igre tamo primljene. U ostale tri zemlje Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini Igre su sjajno prihvaćene u prilog tome govori i broj dece, učesnika u ovoj sezoni. Ono što uvek naglašavam a to je da se Igre otvorene za svu decu i da su igre besplatne za svako dete i kad pogledate to unazad 28 godina, od kad su Igre osnovane, to je zaista velika stvar“ izjavio je predsednik i osnivač Igara Zdravko Marić.

Na ceremoniji zatvaranja prisustvovali su i ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić, ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević i ministara bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev.

"Već nekoliko godina pratim Igre i vidima da su deca veoma srećna i da sa velikim entuzijazmom i radošću učestvuju na ovakvim takmičenjima. Ukratko, bravo za sve", rekao je Gajić.

Velike državne završnice u sve četiri zemlje održane su tokom jula, a na Igrama je ove godine učestvovalo 328.870 dece i mladih.

"Sport je najbolji način da okupite mlade ljude. Kroz sport oni grade zajedništvo, prijateljstvo, nauče da podržavaju jedni druge, nauče šta je fer-plej i kako da prihvate sve vrste različitosti", istakao je ministar Milićević.

Poslednji dan svečanog zatvaranja počeće proglašenjem novih ambasadora SIM nekadašnjih fudbalera Aleksandra Kolarova i Šime Vrsaljka, nastaviće se revijalnim turnirom na kojem će velemajstori Aleksandra Dimitrijević i Zurab Azmaiparašvili, predvođeni predsednikom Svetske šahovske federacije (FIDE) Arkadijem Dvorkovičem, zaigrati šah na Rivi, kao i egzibicioni meč "Između dve vatre".