3. septembar 2024 16:48

Mićović: Vodili smo žestoku borbu, bitno je da je Nebojši Đuriću vraćena medalja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mićović: Vodili smo žestoku borbu, bitno je da je Nebojši Đuriću vraćena medalja

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

PARIZ - Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije (POKS) Zoran Mićović izjavio je danas da je zadovoljan što su organizatori Paraolimpijskih igara u Parizu vratili su srebrnu medalju srpskom paraatletičaru Nebojši Đuriću.

Đurić je na POI u Parizu u petak osvojio srebrnu medalju u disciplini bacanje kugle, ali mu je odličje dan posle finala oduzeto zbog navodno neadekvatne opreme. Odlukom sudijskog žirija, srpskom takmičaru su, posle žalbe na rekvizit koji je koristio, poništeni svi rezultati u Parizu.

Predstavnici Paraolimpijskog komiteta Srbije su potom uložili žalbu, koja je na kraju usvojena, tako da je Đuriću medalja vraćena.

"Vodili smo žestoku borbu, nismo se predavali. Nas četvoro, petoro smo obilazili sva vrata svih osoba koje su eventualno zaslužne za taj loš potez... Koristili smo sve argumente iz sopstvenog iskustva da taj njihov akt poništimo", rekao je Mićović za Tanjug.

On je istakao da su propisi bili na strani srpskog paraolimpijca.

"Upozorio sam ih da smo mi stranka u postupku u ovom slučaju i da su zakon i pozitivna zakonska EU legislativa kod nas implementirani pre 20 godina. Ja sam im rekao da ćemo mi koristiti sva pravna sredstva i poručio da će ovaj spor da izgube. A onda smo dobili podršku od ministra sporta Zorana Gajića, razgovarao sam i sa generalnim sekretarom OKS Đorđem Višackim", dodao je Mićović i nastavio:

"Kada mi je Gajić poslao poruku da imamo podršku Vlade Srbije da se borimo do kraja za tu pobedu, krenulo je sve kako bi trebalo da bude. Naravno da smo mi uspeli da dođemo do rešenja da se našem Nebojši vrati medalja".

Mićović je rekao da će srpska paraatletičarka Saška Sokolov večeras nastupiti u finalu trke na 100 metara.

"Srbija ima šta čime da se ponosi, biće još medalja iz Pariza", dodao je Mićović.

Đurić je u ponedeljak posle konsultacija sa lekarom srpskog tima odlučio da se povuče sa takmičenja u bacanju diska u kategoriji F56.

"Šteta što juče nije mogao da nastupi, stvarno smo ga razumeli. Nije imalo šanse da se pojavi na borilištu. Odlučili smo da ne nastupi u bacanju diska, možda je mogao da osvoji medalju i u ovoj disciplini. Bitno je da se vratio posle svega što je doživeo, mlad je za ovaj sport i nastaviće da se bori", rekao je Mićović