6. maj 2023 19:40

Domenikali: Želim da razgovaram sa Makronom o povratku VN Francuske u F1

Izvor: TANJUG

podeli vest

Domenikali: Želim da razgovaram sa Makronom o povratku VN Francuske u F1

Foto: AP Photo, File/Frank Augstein

PARIZ - Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali izjavio je danas da je otvoren za razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o eventualnom povratku trke za Veliku nagradu Francuske u šampionat F1, prenosi AP.

Domenikali je u intervjuu za list Ekip rekao da je spreman da razgovara sa Makronom o budućnosti najstarije trke na svetu.

"Doći ću onog dana kada mi predsednik Makron kaže da želi sa mnom da razgovara o povratku VN Francuske. Ako želi da razgovara, biću tamo čim to bude želeo", rekao je Domenikali.

Trka za Veliku nagradu Francuske izbačena je iz ovogodišnjeg kalendara F1 zbog pojave novih takmičara za stare evropske trkačke staze, kao i zbog povećane globalne privlačnosti na novim teritorijama.

"Ne može neko da kaže: 'Dolazim jer sam Francuz'. Više od bilo koga, želim da se vaša zemlja vrati u kalendar, ali morate da uložite napore koje drugi ulažu", istakao je izvršni direktor F1.

Trka za Veliku nagradu Francuske održana je prošle sezone na stazi "Pol Rikar". Trka, koja je organizovana na Manji-Kuru od 1991. do 2008, vratila se u 2018. u kalendar posle pauze od 10 godina.

Trka je prvi put održana 1906. godine, ali je 2008. ispala iz kalendara zbog finansijskih problema.

"Poštujemo sve što je Francuska uradila za ovaj sport. Imate sjajne vozače, imate ekipu, imate veliku publiku. Samo dođite da nas vidite i da razgovaramo", zaključio je Domenikali.

Naredna trka u F1 biće održana sutra uveče za VN Majamija.