21. maj 2024 15:16

Nikodijević uoči Sportskih igara mladih: Poslaćemo prelepu sliku iz centra Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikodijević uoči Sportskih igara mladih: Poslaćemo prelepu sliku iz centra Beograda

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Verujem da ćemo poslati prelepu sliku iz centra Beograda, sa više hiljada dece, našim sportistima i prijateljima iz regiona, što je dobra formula za život svih na ovim prostorima, izjavio je danas član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević na predstavljanju Sportskih igara mladih.

Svečano otvaranje Sportskih igara mladih biće održano 24. maja na Trgu republike u Beogradu.

"Srbija u manifestaciji učestvuje 11. put i to svaki put u dobrom raspoloženju i prijateljstvu, što govori o dobrom zalogu za buduće generacije, a drago mi je što nam se od ove godine priključuje i Slovenija", rekao je Nikodijević na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

Istakao je da se raduje što su i druge zemlje u okruženju prepoznale kvalitet Sportskih igara mladih.

"O tome najbolje govore ljudi koji su pokrovitelji i ambasadori manifestacije, od predsednika UEFA-e Aleksandra Čeferina, preko svetski poznatih sportista, evropskog komesara Johanesa Hana. U Srbiji se takmičenje organizuje pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Grada Beograda", rekao je Nikodijević.

Nikodijević je izrazio zadovoljstvo što se ova manifestacija održava u Beogradu i ukazao na značaj sporta u razvoju mladih.

"Beograd je grad sporta i mi se ponosimo takmičenjima koja organizujemo. Naš stav je da sport mora biti besplatan, edukativan i pristupačan svima. Finansiramo amaterski sport, plaćamo termine, trenere, stipendije i podstičemo masovnost u sportu. Bavljenje sportom ne sme da zavisi od ekonomskog statusa roditelja, što je moto i ovih Sportskih igara mladih, ali i Grada Beograda", dodao je Nikodijević.

Predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić je istakao je da manifestacija od prvih dana veoma dobro prihvaćena u Srbiji i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Privremenog organa Grada Beograda Aleksandru Šapiću i članu ovog organa Nikoli Nikodijeviću na angažmanu u promociji Sportskih igara mladih.

"Zahvalnost dugujemo deci na prvom mestu, zato što su od samog početka prepoznala manifestaciju i jer ona postoji upravo zbog njih. Zato pozivam sve u petak da dođu na svečano otvaranje na kome će biti veliki broj dece, a već sada mogu da obećam da će sva takmičenja biti na visokom nivou", rekao je Marić.

Sportski direktor Sportskih igara mladih Srbije Slobodan Popović naglasio je da je ove godine u planu da se dostigne broj od 120.000 učesnika, te da će tokom trajanja Igara biti organizovano 180 događaja u više od stotinu gradova, opština i mesta u Srbiji.

Sportske igre mladih osnovane su 1996. i do sada je na igrama učestvovalo više od 2,7 miliona dece i mladih. U fokusu igara je promocija sporta, zdravog načina života i fer-pleja. Mladi se na igrama mogu takmičiti u deset sportskih disciplina.

Po rečima organizatora, cilj za ovu godinu je da se kroz ovaj sistem takmičenja okupi 100.000 dece u Srbiji, 110.000 u Hrvatskoj, 40.000 dece u Sloveniji i 60.000 u Bosni i Hercegovini.