22. jun 2024 14:40

Građani "trče do Pariza", Visa donira 1.000 din po km Institutu za ženski sport

Izvor: TANJUG

podeli vest

Građani "trče do Pariza", Visa donira 1.000 din po km Institutu za ženski sport

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

BEOGRAD - Na beogradskoj Adi Ciganliji danas je počeo "Visa Olimpijski karavan" i u ovoj velikoj sportskoj akciji građani mogu da na postavljenim trakama za trčanje trče ili šetaju, a za svaki pređeni kilometar u susret Olimpijskim igrama, kompanija "Visa" će donirati 1.000 dinara Institutu za ženski sport, kroz sportsku opremu.

Ideja je da se pređe simbolično "put to Pariza" koji je dugačak 1.780 kilometara, a karavan će nakon trčanja u Beogradu danas i sutra, 22. i 23. juna, u narednim danima posetiti Kragujevac, Niš i Novi Sad.

Potpredsednica i generalna direktorka za region jugoistočne Evrope (SEE) kompanije "Visa" Ana Drašković rekla je za Tanjug da Visa podržava sport i da je veliki globalni partner Međunarodnog olimpijskog komiteta već 50 godina, a da su ove godine odlučili da podrže devojčice i ženski sport.

"To činimo kroz dve akcije, jedna je `Igraj hrabro, devojčice` gde ćemo prezentovati naše sportistkinje kako bismo devojčice motivisali, da vide da mogu bolje i dalje, kao naša Ivana Španović, Milica Đuričić i druge. Druga naša kampanja je kako da mi kao gledaoci stignemo do Pariza i Olimpijade, i za svaki pređeni kilometar Visa će donirati 1.000 dinara kroz opremu Institutu za ženski sport", rekla je Drašković.

Drašković je pozvala hrabre ljude koji su spremni da kao neki od jutros na letnjim temperaturama trče ili šetaju da na ovaj način podrže Institut.

"Karavan kreće danas sa Ade, biće ovde i popodne. Već imamo dosta hrabrih ljudi koji na ovoj velikoj vrućini. Onda nastavljamo Novi Sad, Kragujevac, Niš pa se karavan vraća u Beograd. Ja sam uverena da ćemo uspeti da pretrčimo ovih 1.780 kilometara, mi smo sportska nacija, a ako bude više - platićemo i više sa velikim zadovoljstvom", istakla je Drašković.

Predsednica Sportske komisije Olimpijskog komiteta Srbije Milica Đuričić rekla je da posebno želi da pohvali i kompaniju Visa i Institut za ženski sport, kao i osnivača Instituta Marinu Maljković.

"Rade divnu stvar koja pomaže devojčicama širom Srbije, jer nije sport samo Beograd, ima toliko divnih momaka i devojaka, koji možda nemaju priliku, ali Marina je to sa jedne strane predupredila i već četiri, pet godina unazad devojčice besplatno treniraju svuda po Srbiji. Mislim da ćemo uz Vizu to na neki način i podići na novi nivo", rekla je Đuričić za Tanjug.

Dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou dodaje i da je "Igraj hrabro, devojčice" divan slogan koji će imati posebnu težinu, baš posle Olimpijskih igara.

"Kada me pitaju šta savetujem, savetujem devojčicama da gledaju posebno i ove Olimijske igre,da gledaju Angelinu Topić, Aleksandru Perišić, Ivanu Španović, Zoranu Arunović, to su sve divne i hrabre devojke koje svojim stavom, zalaganjem i istrajnošću prave neverovatne rezultate godinama u unazad i to treba da bude najveća motivacija", rekla je Đuričić.

Na predstojećoj Olimpijadi u Parizu, dodala je, sada će prvi put biti jednak broj muškaraca i žena.

Na pitanje kako za jednu ženu izgleda sport kao karijera i život u tom kontekstu, Đuričić kaže da izgleda fenomenalno i da ni jedan trenutak svog života ne bi promenila.

"Mislim da je istrajnost kao vrlina jedna najbitnija stvar. Ni jedan uspeh ne dolazi preko noći, morate biti malo strpljivi, vredno raditi i praviti male ciljeve da bi došli do onog velikog, i to je moj najveći savet devojčicama. Da kreneš od nečeg malog, da popraviš sebe taj dan, da budeš državni prvak, pa onda međunarodni, da bi na kraju došao do olipmpijskih igara. Kada ideš korak po korak nekako sve je lakše, probelmi su rešivi i na kraju uvek završiš na podijumu", poručila je Đuričić.

Na današnjem događaju video porukom se obratila i osnivač Instituta Marina Maljković i poručila da Institut iako mnogo "mlađi i mali" odnosu na kompaniju "Visa" takođe "ne poznaje granice".

"Trudimo se uz veliku pomoć Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da omogućimo svim devojčicama da se potpuno besplatno bave sportom, to je naša misija. Želimo da se bavimo i drugim stvarima, da te devojčice usmerimo na pravi put, da sutra budu pravi primeri u društvu. Užasno je važno da imamo ljude kao što je Viza, i želim da se zahvalim na ovoj donaciji od srca. Mislim da Institut i Viza mogu da imaju brojne projekte u budućnosti", rekla je Maljković.

"Visa Olimpijski karavan" boravi u Beogradu 22. i 23. juna na Adi Ciganliji, a trake za trčanje postavljene su kod Kamenog grada.

Nakon ova dva dana, karavan se seli u Kragujevac gde će građani moći da trče 29. i 30. juna, kod Siti parka.

Zatim 6. i 7. jula trče građani Niša, a na čuvenom Štrandu novosađani mogu da se priključe akciji 13. i 14. jula.

Akcija se završava u Beogradu 20. i 21. jula na Adi Ciganliji, na istoj lokaciji - kod Kamenog grada.

Visa je globalni sponzor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i ekskluzivni partner u tehnologiji plaćanja kao jedin kartica na Igrama do 2032. godine.

Ove godine, više od 10 hiljada sportista iz čitavog sveta takmičiće se u 32 različita sporta, a po prvi put u istoriji takmiči se podjednak broj sportista i sportiskinja.