16. jul 2024 14:48

Profesor Bojan Mitić: Nije neobična pojava buba u ovom periodu, potrebna je bolja higijena domova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Bojan Mitić: Nije neobična pojava buba u ovom periodu, potrebna je bolja higijena domova

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Profesor Bojan Mitić sa Biološkog fakulteta u Beogradu rekao je danas da pojava određenih insekata u ovom periodu nije neobična, jer se klima menja i pojavljuju se nove vrste buba i dodaje da uglavnom nisu opasne po zdravlje ljudi i da ukoliko želimo da ih izbegnemo potrebno je da vodimo računa o higijeni u kući ili stanu i da se ne ostavlja hrana na otvorenom.

Međutim, Mitić je rekao za Tanjug da je pojava kućne stonoge, na koju se građani u poslednje vreme često žale neobična čak i za njih.

"Ovo je jedina vrsta koja živi u Evropi, ne samo u Evropi nego na severnoj zemljinoj hemisferi. Uglavnom žive u tropskim i subtropskim, ali se proširila i na mediteran, po Evropi, Severnoj Americi, Aziji i idealno brzo se prilagođava kućnim uslovima. Izgleda atipično, čak i za stonoge. Ima petnaest pari nogu za hodanje, veoma dugih nogu, zbog čega su neobično brze. Mogu se kretati skoro pola metra u sekundi. Osim što imaju duge noge, koje veoma lako otpadaju, veoma su krhke građe i zbog toga su teške za proučavanje", objašnjava Mitić.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa