28. jul 2024 08:20

Porfirije: Nismo došli da sudimo bilo kome, već da ne zaboravimo postradale

Izvor: TANJUG

podeli vest

Porfirije: Nismo došli da sudimo bilo kome, već da ne zaboravimo postradale

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BERANE - Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u manastiru Đurđevi Stupovi, gde je sinoć doputovao, da je srpski narod hrišćanski, pravoslavni i svetosavski i da to ne znači ništa drugo nego narod koga je oblikovala jevanđeljska reč, pravoslavna vera koja je stvorila način života koji se sažima u zapovesti da onaj koji voli Boga ne može mrzeti, ne može biti isključiv, već naprotiv, može biti samo i uvek otvoren za sve i za svakog.

Jevanđeljske vrednosti su ono što nas određuje i te vrednosti su univerzalne, istakao je Porfirije, koji će danas u selu Velika služiti liturgiju povodom osamdesete godišnjice stradanja Srba iz tog i okolnih gornjepolimskih sela.

"Mi nismo došli ovde da sudimo bilo kome ili da osuđujemo bilo koga, jer nevine žrtve i mučenici Božji nisu prijemčivi za osudu, a oni koji su bili egzekutori i koji su zločinci nalaze se na smetlištu istorije i u krajnjoj tami nečoveštva. Mi smo, dakle, došli da ne zaboravimo one koji su postradali, da se njima pomolimo da mi budemo bolji, da budemo bolji od sebe znajući da oni, sveti mučenici Božji, svima uvek upućuju jevanđeljske reči: Oprosti im, Bože, ne znaju šta čine!", rekao je patrijarh, a saopštila SPC.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa