31. jul 2024 18:10

Aleksandra Jarić: Izjave o uticaju litijuma na anomalije kod novorođenčadi paušalne i neprimerene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Jarić: Izjave o uticaju litijuma na anomalije kod novorođenčadi paušalne i neprimerene

Foto: Shutterstock.com/Juan Roballo/ilustracija

BEOGRAD - Specijalista radiologije sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Aleksandra Jarić ocenila je danas da su paušalne i neprimerene tvrdnje da projekat Jadar može da dovede do toga da se novorođenčad rađaju sa anomalijama i da nije dobro da paušalna mišljenja iznose ljudi, koji, kako je navela, nisu stručni da se bave pitanjem uticaja litijuma na zdravlje ljudi.

Komentarišući jučerašnju izjavu profesora Agronomskog fakulteta iz Čačka Duška Brkovića da projekat Jadar može dovesti do toga da se novorođenčad rađa sa anomalijama, Jarić je rekla da agronomi nisu pozvani da govore o zdravlju ljudi.

"Mislimo da smo pre svega mi kao lekari pozvani da govorimo o tome. U ovom konkretnom slučaju problem je nastao zato što se priča o procesu proizvodnje litijuma u Srbiji o kojem mi sada ne znamo ništa i ne znamo na koji način će se on u perspektivi možda sprovoditi. Sve te izjave su paušalne, kada budemo nešto više o tome znali, mi ćemo se kao stručna javnost oglasiti i moći ćemo da damo komentar i stručno mišljenje u vezi sa tim", rekla je Jarić za Tanjug.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa