2. avgust 2024 18:39

ABS: Od početka godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji stradale 264 osobe

Izvor: TANJUG

podeli vest

ABS: Od početka godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji stradale 264 osobe

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

MLADENOVAC - U saobraćajnim nesrećama na teritoriji Srbije od početka godine stradale su 264 osobe, a Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) danas je u Mladenovcu organizovala niz edukativnih aktivnosti sa ciljem podizanja svesti građana o bezbednosti saobraćaja i neophodnosti poštovanja saobraćajnih propisa.

Ideja radionice organizovane u okviru Dana opštine Mladenovac je da se bezbednost u saobraćaju, naročito najmlađih i najranjivijih učesnika, podigne na najviši nivo.

Mladen Kovač iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže za Tanjug da su ovakve manifestacije odlična prilika da se razgovara sa građanima o bezbednosti saobraćaja.

On je istakao da učesnici u saobraćaju moraju da imaju stav da se svaka smrt u saobraćaju mora i može sprečiti.

"Važno je da smanjimo broj posledica saobraćajnih nezgoda. Danas sa Mladenovčanima i njihovim gostima razgovaramo o ovoj temi i na centralnom delu našeg štanda im, uz pomoć simulatora prevrtanja i čeonog sudara, objašnjavamo kolika je važnost vezivanja zaštitnog pojasa", rekao je Kovač.

On je naglasio da bi sigurnosni pojas trebalo da postane rutina i da svaki vozač treba da opominje sve ostale putnike u vozilu da ga koriste i naveo da nam to sugeriše i statistika.

"Istraživanja pokazuju da 85 odsto putnika na prednjem sedištu koristi sigurnosni pojas, dok je svega 17 odsto onih koji to čine na zadnjem sedištu, što je neprihvatljivo malo", upozorio je Kovač.

Prema njegovim rečima, praksa pokazuje da je broj onih koji vezuju pojas veći u gradovima i opštinama gde se o bezbednosti u saobraćaju govori kao o strateškom cilju.

"Zato treba podsetiti da je Vlada Srbije prošle godine usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja za period do 2030. godine, s ciljem smanjenja poginulih i povređenih u saobraćaju za 50 odsto", rekao je Kovač.

Govoreći o spremnosti građana da usvajaju pozitivne stavove i menjaju svest o ovom pitanju, Kovač je naveo da je mogućnost čestih susreta zaposlenih u Agenciji sa njima dobra prilika da se napreduje.

"Vezivanje pojasa ne znači izbegavanje kazne, već prevencija posledica saobraćajnih nezgoda", istakao je Kovač.

Govoreći o dečjem auto-sedištu, Kovač je rekao da oko 70 odsto roditelja prevozi decu u njima i da je u poslednjih 10 godina značajno povećan taj procenat.

"Naša istraživanja pokazuju da smo svake godine, kada smo uspeli da podignemo procenat korišćenja sedišta, uspeli da smanjimo broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala deca", dodao je Kovač.

Istakao je da će Agencija i u narednom periodu mnogo više raditi, kako bi se ostvarili svi proklamovani ciljevi i poboljšala loša statistika.

"Od početka godine su u saobraćajnim nesrećama stradalo 264 osobe, što je za šest više u odnosu na isti period prošle godine. To nas upozorava da moramo da nastavimo da radimo na širenju svesti o bezbednosti saobraćaja", ukazao je Kovač.