5. avgust 2024 14:02

U Pasjanu održan protest zbog hapšenja Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Pasjanu održan protest zbog hapšenja Srba

Foto: STR

PASJANE - Više hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja okupilo se danas na mirnom protestu u Pasjanu zbog hapšenja petorice Srba zbog navodnih ratnih zločina.

Okupljeni su nosili transparente "Tražimo da nas KFOR zaštiti", "Uhapšeni a nisu krivi", "Hapse nas da proteraju sve Srbe!", "EVROPO, zašto ćutiš na stradanje Srba?", "Svaki dan trpimo teror, a svet ĆUTI", "Loše si ih naučio učitelju, da bi te hapsili!".

Unuk uhapšenog Dragana Cvetkovića, koji je 90 odsto invalid i koga su svojevremeno ranili Albanci, nosio je transparent "Kurti, pusti mi dedu, moj deda nije ubica".

Prisutni su nosili su i majice na kojima je ispisano "Hapsite jer smo Srbi, nema predaje".

Na protestu su učestvovali i članovi porodica uhapšenih Srba.

Sveštenik Jovan Cvetković, sin uhapšenog Dragana rekao je da su se meštani okupili kako bi utešili i ohrabrili majke, sestre i decu uhapšenih i kako bi se zajedno pomolili Bogu.

"I da se pomolimo i za neprijatelje, da ih Gospod odvrati od nasilja nad pravoslavnim narodom. Došli su ovde sa jasnom namerom da nas uplaše i da nam kažu da ne pripadamo ovde. Nismo se uplašili, ali smo se dodatno ohrabrili. Kako jedno dete reče, ovo nije policija, ovo su razbojnici", rekao je Jovan Cvetković.

Otac uhapšenog Miloša Šošića, Vasilije, izjavio je da današnji skup nije samo podrška uhapšenim Srbima, nego opstanku čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Ne želim da niko ovo doživi. Da gledaš svoga sina kako dolaze teroristi i stavljaju mu lisice na ruke, a da kao otac nemaš prava da reaguješ. Ovo je sramota, ovo nije život", rekao je Vasilije Šošić.

On je zamolio predsedika Srbije i međunarodne predstavnike da pomognu u oslobađanju nevino uhapšenih Srba.

"Molim predsednika Aleksandra Vučića, ako je u mogućnosti, da pomogne našoj deci da ne trunu po zatvorima nevini, da izvede pravdu na put, ako je moj sin učinio to što mu se stavlja na teret, ja ću da ga osudim", rekao je Vasilije Šošić.

Tzv. kosovska policija uhapsila je u subotu u Kosovskom Pomoravlju pet Srba zbog navodnih ratnih zločina.

U selu Pasjane uhapšeni su Dragan Ničić, Slobodan Jevtić, Dragan Cvetković i Miloš Šošić, dok je u selu Bosce kod Kosovske Kamenice uhapšen Nenad Stojanović.

Njima je određen pritvor do 30 dana, a odbrana je istakla da su sumnje da su uhapšeni počinili ratni zličin neosnovane i najavila da će uložiti žalbu na odluku o  pritvoru.