5. avgust 2024 13:19

Zorica Bjelić: Smanjene zalihe krvi u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zorica Bjelić: Smanjene zalihe krvi u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

NOVI SAD - Portparolka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić izjavila je danas da su smanjene rezerve krvi svih krvnih grupa i da se ta situacija ponavlja svako leto.

„Imamo nedostatak svih krvnih grupa, sve su nam potrebne. Kako bismo što pre rešili ovu situaciju, Zavod je, pored redovnih akcija, organizovao dodatne. Sad je potrebno da nam se davaoci u što većem broju odazovu“, rekla je Bjelić za Tanjug.

Dodala je da je situacija leti takva jer je potrošnja krvi konstantna, a broj davalaca smanjen u odnosu na druge mesece u toku godine.

„Mi smo u julu prikupili ono što je prosek za leto, oko četiri hiljade jedinica krvi, ali potrebe su značajno veće nego što su bile prošle godine. Imali smo i brojne transplantacije kod pacijenata, gde se odneo veliki broj krvnih jedinica“, navela je Bjelić.

Akcije davanja krvi sprovode se širom Vojvodine, a u Novom Sadu, osim Zavoda, dobrovoljni davaoci mogu da se jave i u mobilno vozilo koje se nalazi u centru grada, na Trgu slobode.

Davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina za koju je utvrđeno, nakon lekarskog i laboratorijskog pregleda, da davanje krvi neće ugroziti njeno zdravstveno stanje niti zdravstveno stanje pacijenata.

Davanje krvi traje od 5 do 7 minuta, a pošto su temperature visoke, svi koji žele da daju krv moraju pre toga da uzmu hranu i da se više hidriraju.