9. avgust 2024 10:03

Zoran Pašalić: Potreban nam je strateški pristup za smanjenje siromaštva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Pašalić: Potreban nam je strateški pristup za smanjenje siromaštva

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana siromašnih, da je siromaštvo kompleksan problem, jer pored nedovoljnih prihoda za osnovne životne potrebe, ulazi i u domen ljudskih prava, zbog neadekvatnog pristupa zdravstvenim uslugama i socijalnoj zaštiti, neodgovarajućih stambenih uslova, kao i smanjenih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje.

"Ne treba gubiti iz vida da postoje i oni građani koji nisu u sistemu socijalne zaštite, kao što su mnogočlane porodice iz ruralnih, slabije razvijenih opština, samohrani roditelji, žrtve porodičnog nasilja, ili oni koji za člana porodice imaju osobu sa invaliditetom. Zato su potrebni suštinski i sveobuhvatni potezi, kako bi se umanjila socijalna nejednakost i unapredilo poštovanje ljudskih prava, jer postojanje siromaštva objedinjuje te izazove", istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kako se navodi u saopštenju, Pašalić napominje da na složenost problema ukazuje i to što se poslednjih godina rizik od siromaštva smanjuje u svim grupacijama osim kod starijeg stanovništva i mladih, kao i da su i dalje ugrožena deca, što može da ima ozbiljne posledice po njihov razvoj.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa