12. avgust 2024 07:05

IAEA: Nema pretnji po nuklearnu bezbednost nuklearke u Zaporožju

Izvor: TANJUG

podeli vest

IAEA: Nema pretnji po nuklearnu bezbednost nuklearke u Zaporožju

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/

BEOGRAD - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da nema pretnji po nuklearnu bezbednost nakon što je u nuklearnoj elektrani u Zaporožju u Ukrajini došlo do požara nakon napada dronom na to postrojenje.

U međuvremenu, požar je ugašen. Grosi je naveo da je u napadu dronom oštećen rashladni toranj nuklearke, ali nije naveo koja je strana odgovorna za taj napad, prenela je agencija RIA Novosti.

"Ovi nepromišljeni napadi povećavaju rizik od nuklearne nesreće. Moraju da prestanu sada", naveo je Grosi u saopštenju.

Grosi je takođe rekao da misija IAEA u nuklearki zahteva hitan pristup oštećenom rashladnom tornju da bi se procenila šteta. U izjavi objavljenoj na sajtu IAEA, Grosi je ukazao da svaka vojna akcija usmerena na nuklearno postrojenje u Zaporožju predstavlja jasno kršenje "pet specifičnih principa za zaštitu lokacije" koje je uspostavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u maju 2023. godine. 

Nema povećane radioaktivnosti u Srbiji posle požara u NE Zaporožje

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (Srbatom) saopštio je večeras da nema povećane radioaktivnosti u Srbiji, nakon što je danas izbio požar kod nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

"U medijima i na društvenim mrežama pojavila se informacija o požaru na lokaciji nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. Za sada nema zvaničnih informacija o ovom događaju. Nivo radioaktivnosti u okolini NE Zaporožje, na teritoriji Ukrajine i Evrope nije povišen", navodi se na sajtu Direktorata.

Dodaje se i da automatske merne stanice u Srbiji takođe nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti.

"Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost", navodi se u saopštenju.