25. januar 2023 13:26

Pokrajinska vlada: Materinski dodatak za treće ili četvrto dete biće 22.500 dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinska vlada: Materinski dodatak za treće ili četvrto dete biće 22.500 dinara

Foto: VLADA AP VOJVODINE/ANDREJ PAP

NOVI SAD - Pokrajinska vlada saopštila je danas da će materinski dodatak za nezaposlene majke u AP Vojvodini koje rode treće ili četvrto dete iznositi 22.500 dinara mesečno u 2023. godini.

Kako se navodi, donetim rešenjem pravo na tu pomoć će, prema proceni, ostvariti oko 1.300 nezaposlenih majki, u trajanju od 24 meseca, navodi se u saopštenju.

Za realizaciju ove demografske mere planirana su sredstva u iznosu od 360 miliona dinara.

Pokrajinska vlada usvojila plan zapošljavanja

Pokrajinska vlada usvojila je danas akcioni plan zapošljavanja za 2023. godinu, kojim se definišu ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđuju mere kako bi se omogućio stabilan i održiv rast zaposlenosti.

U tu svrhu obezbeđeno je 50,5 miliona dinara i to za subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje, subvencije poslodavcima za zapošljavanje, javne radove i stručnu praksu, kao i za obuke nezaposlenih u profesionalnim i radnim veštinama.

Dodaje se da je aktivna politika zapošljavanja u 2023. godini usmerena na realizaciju aktivnosti koje će dati rezultate na kratak rok, ali i na one koje će u srednjoročnom periodu dovesti do uspostavljanja stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti, smanjivanja regionalnih razlika, povećanja produktivnosti, sprečavanja isključenosti sa tržišta rada, podsticanja socijalne inkluzije i zbrinjavanja viškova radnika kojima će radni odnos prestati po osnovu restrukturiranja preduzeća.