15. avgust 2024 12:22

Predsednik opštine Gornji Milanovac: Vodoizvorišta na teritoriji opštine skoro presušila, uvedene su restrikcije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik opštine Gornji Milanovac: Vodoizvorišta na teritoriji opštine skoro presušila, uvedene su restrikcije

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

GORNJI MILANOVAC - Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da je Opštinski štab za vanredne situacije ove opštine bio prinuđen da zbog elementarne nepogode, suše, uvede vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine, kao i restrikcije vode.

"Sva vodoizvorišta koja imamo na našoj teritoriji su gotovo presušila. Vodoizvorište Banjani od koga dobijamo najviše vode i gde se nalazi fabrika vode u normalnom peridu daje 120 litara vode u sekudni, a trenutno sa njega imamo samo 20 litara vode. Sa Rzava takođe imamo smanjen dotok vode. Naša potrošnja je oko 200 litar vode u sekundi dnevno, što znači da danas imamo samo polovinu te vode", rekao je Kovačević za Tanjug.

Vojska Srbije angažovana je na dopremanju vode gornjomilanovačkim selima od polovine prošlog meseca, a sada je odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije zatražena dodatna pomoć, kako bi meštani najugroženijih sela svakodnevno imali pijaće vode.

„Restrikcije su već počele. U pojedinim delovima opštine, u toku 48 sati imamo dvanaestočasovne restrikcije. U rubnim delovima opštine se dešava da nismo imali vode i po dan, dva, čak i tri. Danas je to nešto drugačije. Uspeli smo selo Grabovicu da pustimo na vodosistem, s obzirom na to da je u visinskoj razlici u odnosu na grad pa je jako teško izbaciti dovoljnu količinu vode”, rekao je Kovačević.

On je zamolio građane Gornjeg Milanovca da racionalno koriste vodu kako bi trenutno dostupnu količinu vode podelili i tako trpeli što manje restrikcije u vrelim i sušnim avgustovskim danima.

Kao dugoročno rešenje Kovačević je istakao izavršetak brane Svračkovo na reci Rzav čime će osim Gornjeg Milanovca biti trajno rešeno vodosnabdevanje i Čačka, Arilja, Požege i Lučana.