19. avgust 2024 11:36

U Prilužju obeležena crkvena slava Preobraženje Gospodnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Prilužju obeležena crkvena slava Preobraženje Gospodnje

Foto: Tanjug/video

PRILUŽJE - U Prilužju je danas liturgijom koju je služio vladika novobrdski Ilarion, u prisustvu vernika, predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih zvaničnika obeležena crkvena slava Preobraženje Gospodnje koja je ujedno i slava opštine Vučitrn.

U svojoj besedi vladika Ilarion, poručio je da su srpski preci opstali ovde zato što su imali "iskustvo blagodeti Božije" i nisu bili opterećeni onim što se dešavalo u političkoj realnosti.

"Dešavale su se i bežanije i egzodusi i povratci, hvala Bogu ali narod je živeo onim što je to otkrivenje slave Božije. Narod je u tome osećao utehu. I sada braćo i sestre, mi koji smo manje pristrasni i manje vezani za ovaj svet, mi bi smo videli slavu Hristovu. Da ostavljamo braćo i sestre iza sebe sve ono prolazno ovim iskustvom koje imamo. Verujem da vam neće biti lako i da ćete trpeti nepravdu, ali vam želim tu veru u Boga koja će da svedoči onom, dobro nam je ovde biti", rekao je vladika Ilarion, koji je prethodno, prema običajima, osveštao i grožđe.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa