23. avgust 2024 11:28

Na naplatnoj stanici Šimanovci, u okviru kampanje Vozi odmoran, postavljen kamper ABS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na naplatnoj stanici Šimanovci, u okviru kampanje Vozi odmoran, postavljen kamper ABS

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD  - Na naplatnoj stanici Šimanovci danas je, u okviru kampanje "Vozi odmoran /Drive fresh", postavljen brendirani kamper Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) i vozačima je deljen promotivni materijal koji sadrži ključne poruke za bezbedno učešće u saobraćaju u toku letnjih meseci i dužih putovanja, a sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju usled umora.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost Saobraćaja Svetlana Miljuš izjavila je nakon postavljanja kampera da će kampanja "Vozi odmoran /Drive fresh", koja je počela 1. jula, trajati do 10. septembra, a da je njena glavna poruka da vozači na svaka dva sata prave pauzu u trajanju od najmanje 15 minuta, kao i da se pripreme za put.

“Budući da nam predstoji period povećane intenzivnosti saobraćaja na svim putnim pravcima i duže zadržavanje na svim graničnim prelazima, mi smo danas ovde kako bismo apelovali na sve učesnike u saobraćaju, odnosno na sve vozače da se pre puta dobro informišu o vremenima zadržavanja na graničnim prelazima, na naplatnim stanicama, eventualnim radovima na putu i da tako i planiraju svoje putovanje”, rekla je ona.

Miljuš je dodala da vozači zadržavanje na graničnim prelazima ne treba da posmatraju kao izgubljeno vreme, jer je ono normalno za ovaj period godine i naglasila da vozači to stajanje nikako ne pokušavaju da nadoknade brzom vožnjom i prekoračenjem brzine, jer na taj način dovode do povećanog rizika nastanka saobraćajne nezgode.

Prema njenim rečima, umor je u ovom periodu godine dominantani faktor nastanka saobraćajnih nezgoda i zato se apeluje na vozače da se ponašaju u skladu sa preporukama kampanje "Vozi odmoran", a to je da na put krenu odmorni i naspavani, ali i da ne kreću posle vremena provedenog na plaži, jer će onda biti umorni i iscrpljeni.

“Apeluje se na vozače i da ne voze u doba dana kada bi u normalnim okolnostima spavali, ali i da isplaniraju tako svoj put i da na svakih dva sata naprave pauzu od najmanje 15 minuta. U slučaju da ipak osete umor, jednostavno da stanu na prvo bezbedno mesto i da nastave put tek kada se dobro odmore”, naglasila je ona.

Miljuš je ukazala da je kod umora specifično to da kada osete prve znake, vozači ne znaju trenutak kada će zaspati za volanom i da upravo ta nepredvidivost umor čini izuzetno opasnim stanjem.

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Nebojša Mandić rekao je da AMSS sa Agencuijom za bezbednost saobraćaja učestvuje u kampanji "Vozi odmoran" jer je u letnjim mesecima frekvencija saobraćaja povećana i veliki je broj automobila na putevima u Srbiji.

On je naglasio da vozači moraju da budu odmorni, jer kako je istakao, samo odmoran vozač je i bezbedan vozač.

Mandić je apelovao na vozače da se pre kretanja na put dobro informišu i koriste sve raspoložive informacije o stanju na putevima, podsećajući i da putem broja telefona 1987 mogu dobiti informacije o zastoju na graničnim prelazima, a to su jako važni podaci prilikom planiranja rute i bezbednog dolaska na krajnje odredište.

On je dodao da operativni centar AMSS-a, preko kojeg se vozači mogu informisati o stanju na putevima, radi 24 sata, sedam dana u nedelji.

"Umor dovodi do smanjene reakcije u saobraćaju, što je preduslov za saobraćajnu nezgodu. Apelujemo na sve vozače da budu naspavani i odmorni, da prave češće pauze, da ne prave velike temperaturne razlike kada je u pitanju klima uređaj", rekao je Mandić.

Predstavnik Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan naveo je da se ta uprava pridružila ovoj preventivnoj akciji koju sprovode AMSS i Agencija za bezbednost saobraćaja, kako bi doprinela višem nivou bezbednosti saobraćaja u Srbiji, ali i da se utiče na vozače da shvate da je odmor izuzetno bitan.

“Psihofizičko stanje vozača da upravljaju vozilom je dominantno u slučaju saobraćajne nezgode. Ukoliko je, recimo, vozač umoran, njegova pažnja je mnogo manja. Kada govorimo o tome da treba da se odmara, preporuka je da se svakih dva sata vozač odmori, da malo prošeta, umije se, popije vodu, da bi mogao da nastavi bezbedno upravljanje vozilom”, ukazao je on.

Pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije (TOS) Vesna Zlatić, rekla je da nacionalna turistička organizacija promoviše sve destinacije u Srbiji potencijalnim putnicima i turistima i kroz kampanju "Vozi odmoran" i da želi da ukaže na opasnosti koje može da izazove vožnja umornih i ljudi pod stresom.

“Svi turisti koji odlaze na godišnji odmor ili se ovih dana s njega vraćaju treba da voze odmorni i da na putu do destinacije u Srbiji i do svog doma budu pažljivi i poštuju sva pravila vožnje. Zato smo već mesecima zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i svim partnerima na ovom projektu na svim putevima u Srbiji, kako bi putnicima ukazali da treba da naprave pauzu u dužoj vožnji, da naprave predah i negde zastanu, možda i da ručaju i tako upoznaju i neki novi skriveni kutak Srbije”, istakla je ona.