23. avgust 2024 11:51

Topola: Divlja deponija u naselju Torovi biće sanirana do kraja naredne godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Topola: Divlja deponija u naselju Torovi biće sanirana do kraja naredne godine

Foto: TANJUG/Branko Lukić

TOPOLA  - U toku su radovi na sanaciji i zatvaranju divlje deponije u topolskom naselju Torovi nastale polovinom prošlog veka, a predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović kaže da su opština Topola i Ministarstvo zaštite životne sredine uradili projekat kompletnog zatvaranja i rekultivizacije polja na kome se sada nalazi deponija.

"To znači da će ove i iduće godine biti uloženo gotovo tri miliona evra i ovo će se sve potpuno zatvoriti. Sada se izvodi prva faza i ona iznosi 178 miliona dinara sa PDV-om. Opština je platila PDV, država je dala glavnicu novca", rekao je za Tanjug Jovanović.

On je istakao da će prva faza sanacije deponije biti gotova do 1. decembra, a ona podrazumeva otplinjavanje, odnosno proces izvlačenja metana i ostalih gasova iz utrobe deponije koji su, kako je rekao, glavni uzročnik smrada koji se širi oko deponije, ali i požara koji se na njoj događaju.

"Planiramo, kada se iduće godine završi druga faza, a videćemo da li će ovde biti neki deo industrijske zone ili ćemo imati zelene površine, da ovde imamo malo reciklažno dvorište i na tome već sada radimo u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Ovde ćemo imati transfer stanicu i ovde će ostati samo pretovar smeća koje će ići ka regionalnoj deponiji", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, postojaće još jedna takva stanica u Natalincima kako sa tog dela opštine smeće ne bi bilo dovoženo u deponiju Torovi, pa odatle na treću tačku, već sa tog mesta odmah ka regionalnoj deponiji.

Jovanović je naveo da su blizina deponije Torovi samoj varoši Topoli, kao i česti požari koji su se na njoj događali otežavali život meštana.

Opština Topola od zatvaranja ove deponije smeće sa svoje teritorije transportuje na regionalnu deponiju u Jagodini.