27. avgust 2024 16:38

Javor: Projekat upravljanja otpadnim vodama važan za Zlatiborski i Moravički okrug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Javor: Projekat upravljanja otpadnim vodama važan za Zlatiborski i Moravički okrug

Foto: shutterstock.com/Avatar_023, ilustracija

BEOGRAD - IPA 2022 Regionalni projekat upravljanja otpadnim vodama za Zlatiborski i Moravički okrug podrazumeva izgradnju tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i predstavlja još jedan značajan korak ka unapređenju životnog standarda i zaštite životne sredine u ova dva okruga, izjavila je danas šef kabineta i pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju i evropske integracije Anja Javor, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je na sastanku na kojem se razgovaralo o spremnosti tehničke dokumentacije i ispunjenosti preduslova za sprovođenje ovog projekta, rekla da on podrazumeva i rekonstrukciju i proširenje kanalizacione mreže u aglomeracijama u Užicu, Požegi, Arilju, Ivanjici i Kosjeriću, kao i izgradnju nasipa za zaštitu od poplava u Požegi.

Zahvalila je Evropskoj uniji (EU) na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji, kao i na iskazanoj spremnosti da se saradnja nastavi i u narednom periodu.

"IPA 2022 Regionalni projekat upravljanja otpadnim vodama za Zlatiborski i Moravički okrug nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u našu budućnost, zdravlje i dobrobit naših građana. Ovaj projekat je jedan od prioritetnih za Ministarstvo poljoprivrede i mi smo spremni da radimo na obezbeđivanju nedostajućih uslova kako bi Užice, Požega, Arilje, Ivanjica i Kosjerić u potpunosti rešili pitanje prečišćavanja otpadnih voda", naglasila je Javor.

Apelovala je na predstavnike ovih lokalnih samouprava da što pre počnu da rešavaju zaostale poslove u izdavanju lokacijskih uslova, informacija o lokaciji i ostalih dokumenata iz njihove nadležnosti.

Osvrćući se na podatke o pokrivenosti ovih gradova i opština kanalizacionim mrežama, rekla je da postoji hitna potreba za proširenjem kapaciteta i izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, zbog čega je važno da sva administrativna ograničenja budu što pre prevaziđena i da se ispune uslovi za blagovremeno raspisivanje svih planiranih tendera.

U razgovoru su učestvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije i predstavnici pomenutih pet lokalnih samouprava.