4. septembar 2024 10:54

Naučni skup "Crne rupe i haos" počeo danas u SANU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Naučni skup "Crne rupe i haos" počeo danas u SANU

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Naučni skup "Crne rupe i haos" otvoren je danas u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti (SANU) gde će trajati do 6. septembra.

Naučni skup će se, kroz predavanja istraživača sa svetskih institucija, baviti sa problemom informacija crnih rupa.

"U toj oblasti se poslednjih nekoliko godina dešavaju uzbudljive stvari. Tokom poslednjih nekoliko godina bilo je više progresa nego tokom prethodnih dvadeset ili trideset, pa je ovo logičan trenutak za organizaciju skupa na tu temu", naveo je predstavnik Instituta za fiziku u Beogradu Mihailo Čubrović.

Prema njegovim rečima, naučni skup je povod za okupljanje važnih imena koji su pokrenuli revoluciju u ovoj oblasti.

"Iako ima dosta napretka, otvorilo se i mnogo novih nepoznanica i pokazalo se da je problem informacija crnih grupa povezan sa gotovo svim oblastima fizike, a posebno gravitaciije. To je uopšte teorija relativnosti kao i kvantne mehanike i kvantna teorija polja, ali sada se pokazuje da je povezan i sa statističkom fizikom, sa kvantnim logočestičnim sistemima i posebno sa teorijom haosa pa odatle ime i tema naše konferencije", objasnio je Čubrović.

Čubrović je rekao da zamisao naučnog skupa nije samo da bude klasična konferencija gde će svaki fakultet izložiti na čemu radi, već da fokus bude na konkretnim zadacima za budućnost.

"Zato smo i ostavili dosta vremena i za diskusije", dodao je on.

U naučnom skupu učestvovaće sedamnaest predavača - istraživača koji dolaze iz najuglednijih svetskih institucija kao što su Berkli, Harvard, Vajcman, Kembridž, Santa Barbara i drugi, a Čubrović je istakao važnost saradnje srpskih i svetskih Univerziteta i Instituta u nauci.

"Imamo sada zajedničkih projekata sa Institutom Steklov. Malo je danas radova sa pojedinačnim autorima i sa autorima sa samo jedne institucije, tako da je saradnja bitna", ocenio je Čubrović.

Ovaj skup održava se u organizaciji Instituta za fiziku u Beogradu i Matematičkog instituta SANU.