21. septembar 2024 18:08

Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

PIROT - U Pirotu je danas otvoren sedmi po redu Sajam pirotskog sira i kačkavalja na kojem se predstavlja više od 20 vrsnih proizvođača.

Na oduševljenje velikog broja posetilaca, vrsni majstori pirotske Mlekarske škole demonstrirali su i izradu čuvenog italijanskog specijaliteta - kaca kavala, popularne italijanske uličnen hrane, ali prilagođene srpskoj, odnosno pirotskoj kuhinji.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je otvarajući manifestaciju u dvorištu Istorijskog arhiva, da Pirot postaje gastronomska prestonica Srbije, jer je verovatno jedini grad u Srbiji sa čak tri registrovana brenda - pirotskim kačkavaljem, pirotskom peglanom kobasicom i pirotskim ćilimom.

"Svaki od ovih brendova ima svoj festival, svi festivali su veoma posećeni o čemu svedoči podatak da smo do sada ostvarili preko 100.000 noćenja, što je apsolutni rekord i nešto što do samo pre nekoliko godina nismo mogli ni da sanjamo", rekao je Vasić uz reči dobrodošlice i zahvalnosti ambasadoru Kube, Lejde Ernesto Rodrigez Fernandesu koji nije krio oduševljenje onim što je probao u Pirotu.

"Zaista sam oduševljen pirotskim kačkavaljem, sirom, rakijom koju sam probao. Sve je izvrsno, a ukus pirotskog kačkavalja još osećam na nepcu. Zaista izuzetna je hrana u Srbiji, a u Pirotu posebno. Oduševljen sam gostoprimstvom, ljudima, muzikom, ljudi ovde zaista znaju da uživaju", rekao je ambasador Fernandes.

Prava atrakcija na ovogodišnjem festivalu bio je štand Mlekarske škole, na kome su vrsni majstori demonstrirali i delili svima, italijanski ulični specijalitet - kaco kavalo.

Kako je za Tanjug kazao profesor praktične nastave u ovoj školi Aleksandar Mančić, majstori Mlekarske škole su vešto ovaj specijalitet prilagodili našem podneblju.

"Mi smo od pirotskog kačkavalja napravili kačkavalj koji se pravi za čuveni specijalitet kaco kavalo. Nekada se kačkavalj u Italiji nosio na konjima, zato smo napravili taj autentični oblik, kako bi zadržali autentičnost. Tako oblikovan kačkavalj se topi i maže na naš bećarac, što je takođe karakteristično za naš kraj", kaže Mančić, a kako bi probalo ovaj specijalitet, tiskalo se na stotine posetilaca ovogodišnjeg festivala.

Svoj štand imao je i Sukovski manastir, čiji monasi su nadaleko poznati kao neverovatno uspešni u pripremi različitih vrsta sireva i kačkavalja.

Mile Cvetković, koji radi u manastirskoj mlekari kazao je Tanjugu da se u ovoj mlekari pravi na desetine različitih vrsta proizvoda, posebno su poznati po tome što kačkavalju i sirevima dodaju razno začinsko bilje, koje ovom proizvodu daje neverovatnu autentičnost i jedinstven ukus.

Direktor Tursitičke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov navodi da se Pirot zahvaljujući ovoj manifestaciji našao na novoj gastronomskoj mapi - poznatoj kao Putevi sira.

"Reč je o projektu koji ima za cilj da poveže delove Srbije koji su čuveni po mlečnim prerađevinama, od Homolja, zatim preko Svrjliga, gde je čuveni belmuž, Stare planine i drugih delova zemlje koji su poznati po izuzetnim sirevima i kačkavaljima. To je novi turistički adut našeg kraja", rekao je Zlatkov za Tanjug.