25. septembar 2024 22:30

Armija elitnih ortopeda iz 95 zemalja u Beogradu na kongresu na poziv profesora Bumbaširevića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Armija elitnih ortopeda iz 95 zemalja u Beogradu na kongresu na poziv profesora Bumbaširevića

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Beogradu je danas počeo 44. Kongres Međunarodnog udruženja za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju (SICOT), jedan od najprestižnijih svetskih događaja te vrste, a u naredna tri dana iskustva koja spajaju najnovija dostignuća i tradicionalne pristupe lečenju razmenjivaće više od 2.500 stručanjaka iz 95 zemalja uključujući vodeće ortopede, istraživače i zdravstvene profesionalce.

Predsednik Kongresa akademik i svetski priznati ortoped, profesor Marko Bumbaširević, koji radom postavlja visoke standarde u ortopediji na globalnom nivou otvorio je skup na kojem će biti prikazana najnovija naučna istraživanja, hirurške tehnike i inovacije u lečenju ortopedskih oboljenja i povreda.

Kongres je, kako je rekao idealna prilika da se učesnici upoznaju sa najnovijim dostignućima u ortopedskoj i traumatskoj nezi, uključujući ortopedsku pedijatriju, osnovna i klinička istraživanja, ortopedsku onkologiju, protetiku, ortopedska pomagala, nove napredne sisteme za prepoznavanje glasa, osteoartritis, sportske povrede, minimalno invazivnu hirurgiju, artroskopiju i mnoge druge oblasti.

Bumbaširević je podsetio da je Međunarodno udruženje za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju (SICOT), u čijoj organizaciji se održava kongres osnovano 1929. godine, ima za cilj unapređenje ortopedske prakse i edukacije na svetskom nivou.

Učesnici kongresa: Skup sjajan, inspirativna primena Teslinog izuma u ortopediji

Stručnjaci iz oblasti ortopedije iz celog sveta, uključujući i čelnike Međunarodnog udruženja za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju (SICOT) izrazili su oduševljenje učešćem na 44. Kogresu koji se na incijativu akademika Marka Bumbaširovića održava u Beogradu, a neki od njih kao najinspirativnije predavanje ocenili su ono o primeni Teslinih izuma u medicini.

Vikas Khanduja, izabrani naredni predsednik SICOT-a, konsultant, ortopedski hirurg u Kembridžu, kaže za Tanjug da mu je apsolutno zadovoljstvo što je u Beogradu i Srbiji i naglašava da je na taj kongres čekao sedam godina.

"Ispostavilo se da je skup fantastičan, sa više od 1.700 ljudi iz celog sveta, više od 95 zemalja koje su ovde predstavljene. Tako da je to bio veliki i uspešan početak", rekao je Khanduja za Tanjug.

Najviše se, kako kaže, isticalo predavanje o Tesli odnosno kako su njegova otkrića uticala na savremene metode lečenja ortopedskih problema.