13. oktobar 2024 10:28

Profesor Milan Škulić: Nacrtom izmena i dopuna Zakona o krivičnom postupku predloženo je niz novina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Milan Škulić: Nacrtom izmena i dopuna Zakona o krivičnom postupku predloženo je niz novina

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Nacrt izmena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, povodom kojih je u toku javna rasprava, predloženo je niz potpunih novina, kao što su javnotužilačko rešenje o sprovodjenju istrage ili nova prava oštećenih, proširenje razloga za žalbu u trećem stepenu kada je izrečena maksimalna kazna zatvora za najteža krivična, ali i vraćanje nekih starih procesnih rešenja, poput odredjenih vanrednih pravnih lekova kojima se pobija pravosnažna presuda.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić u izjavi za Tanjug ocenjuje da je predlog da se istraga pokreće rešenjem o sprovodjenju istrage koje donosi javni tužilac i na koje postoji pravo žalbe, može da se uklopi u koncept tzv. tužilačke istrage koja je uvedena aktuelnim ZKP-om, s obzirom da je tužilac taj koji donosi rešenje, a sudija za prethodni postupak odlučuje o žalbi na to rešenje.

Škulić smatra da je ovaj predlog upodobljen odredbama Ustava koji je pisan u vreme postojanja tzv. sudske istrage, a koji u članu 32 garantuje okrivljenom da ima pravo da sud ispita osnovnost sumnje zbog koje je pokrenut postupak protiv njega.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa