23. oktobar 2024 16:51

Snežana Vuković: Prevencija i zaštita od nasilja prioriteti Ministarstva prosvete

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Vuković: Prevencija i zaštita od nasilja prioriteti Ministarstva prosvete

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Na štandu Ministarstva prosvete, u okviru 53. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava u Beogradu, danas su predstavljene aktivnosti važne za prevenciju i zaštitu od nasilja, inkluziju, kao i mere za unapređenje ljudskih i manjinskih prava u obrazovanju.

Posetiocima je predstavljena Nacionalna platforma "Čuvam te" i sadržaji koje ona nudi, a koji se odnose na prevenciju nasilja i kojima je do sada pristupilo više od 630.000 posetilaca koji su se informisali o digitalnom i vršnjačkom nasilju, nasilju u školi, kao i o tome na koji način prijaviti nasilje putem Platforme.

Pomoćnik ministra prosvete za prevenciju i zaštitu od nasilja i inkluziju osetljivih grupa u obrazovanju Snežana Vuković rekla je za Tanjug da je Ministarstvo prosvete danas imalo kreativan dan posvećen prevenciji, zaštiti od nasilja, zaštiti mentalnog zdravlja, odnosno mentalnoj higijeni i naravno aktivnostima koje ministarstvo realizuje u oblasti obrazovanja nacionalnih manjina.

"Prevencija i zaštita od nasilja su prioritet ministarstva koje je u protekle dve godine uradilo mnogo novih preventivnih aktivnosti, kao što je novi pravilnik o društveno-korisnom i humanitarnom radu, zatim pravilnik koji se odnosi na protokol koji se odnosi od zaštiti nasilja, ali ne govorimo samo o podzakonskim dokumentima, govorimo o nizu priručnika, nizu obuka, među kojima je obuka koja se odnosi na veštine za adolecenciju", istakla je ona i dodala da 10.800 učenika u ovom trenutku realizuje radionice sa svojim nastavnicima koje se odnose na socijalno-emocionalno učenje.

Istakla je da je kada je reč o obukama, 2.400 stručnih saradnika iz 1.860 škola prošlo je online obuku koju je osmislilo Institut za mentalno zdravlje, Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i dodala da su ponosni na to što su već svi stručni saradnici počeli realizaciju akcionih planova koji predstavljuju ustvari nastavak te obuke koja mora biti održiva i da pokaže svoje rezultate u praksi.

Prema njenim rečima, insistiraju na tome da imamo jače i snažnije porodice, kao i da osnaže roditelje u njihovim kompetencijama i navela da su zajedno sa UNODCM uradili obuke trenera kako bi obuhvatili ceo sistem i kako bi sve škole imale mogućnost korišćenja tog programa.

"Škola institucionalno najviše radi na tome kad su vaspitni ciljevi, ona nije kaznena ustanova što ipak neki očekuju od nas. Mi se trudimo da kroz vaspitno-disciplinske postupke sankcionišemo neko ponašanje, ali najviše radimo na prevenciji i vaspitnom delovanju i upravo programi koje sam pomenula su oni koji unapređuju vaspitni rad škole", napomenula je Vukovićeva.

Šef grupe sektora za unapređivanje ljudskih i manjinskih prava u obrazovanju Vesna Acković istakla je da u školama postoji nastava na osam jezika različitih nacionalnih manjina, a pored toga može da se izučava program koji se zove maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

"Ove godine predstavilo se devet škola iz različitih delova Srbije, a jedan od zadataka učenika bio je da na maternjem jeziku napišu program 'Pobedi znanjem' ", rekla je ona i dodala da se svake godine na sajmu predstavlja druga škola.

Učenici osnovnih škola "Svetozar Marković" i "Kralj Petar II" iz Beograda predstavili su projekte u vezi sa prevencijom vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom prostoru i učestvovali u kvizu projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", putem kog se deca na zanimljiv način podstiču na zajedništvo, toleranciju i empatiju.

Volonteri Centra za mlade (CEZAM) na štandu Ministarstva govorili su o aktivnostima koje ovaj centar realizuje u cilju očuvanja mentalnog zdravlja mladih i odgovarali na pitanja posetioca iz oblasti mentalnog zdravlja.

Učenici Osnovne škole "Radivoj Popović" predstavili su kroz igru i pesmu svoja postignuća, dok su njihovi nastavnici prezentovali načine na koje rade sa decom sa smetnjama u razvoju i svoje aktivnosti iz oblasti inkluzije.

Škole "Mara Mandić" iz Pančeva i "Veljko Ramadanović" iz Beograda, koje su i resurs centri, prezentovali su svoj rad i asistivne tehnologije, koje su na raspolaganju učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom radi boljeg učenja i savladavanja gradiva.

U toku je predstavljanje škola koje nastavu realizuju na jezicima nacionalnih manjina.

Učenici OŠ "Janko Čmelik" iz Stare Pazove, OŠ "2. oktobar" iz Nikolinaca, OŠ "Sava Veljković" iz Dobrica, OŠ "Jovan Cvijić" iz Kostolca, OŠ "Žarko Zrenjanin" iz Skorenovca, OŠ "Matko Vuković" iz Subotice, OŠ "Bratstvo i jedinstvo" iz Vrbasa, OŠ "Mlada pokolenja" iz Kovačice i OŠ "Moše Pijade" iz Debeljače, kroz igru i pesmu prezentuju svu raznolikost našeg društva i obrazovnog sistema, koja predstavlja veliko bogatstvo naše zemlje.

Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava traje do 27. oktobra.