24. oktobar 2024 13:59

Novi Sad: Konferencija "Pravo na život i telesni integritet kroz prizmu krivičnog zakonodavstva"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad: Konferencija "Pravo na život i telesni integritet kroz prizmu krivičnog zakonodavstva"

Foto: TANJUG/KABINET GRADONAČELNIKA NOVOG SADA/ VLADIMIR ZUBAC

NOVI SAD - U Ogranku Srpske akademije nauka u Novom Sadu danas i sutra održava se konferencija "Pravo na život i telesni integritet kroz prizmu krivičnog zakonodavstva", u čijem radu učestvuje veliki broj stručnjaka za krivično pravo i naučnika.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je na konferenciji da je reč o temi koja nije samo filozofsko razmatranje, već i pravni izazov koji zahteva najdublju pažnju.

Đurić je istakao je da je nedavno završena zgrada nove Palate pravde u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog suda, Višeg suda, ali takođe i Višeg javnog tužilaštva, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Reč je o modernom objektu koji se prostire na preko 10.000 kvadratnih metara, koji će doprineti bržem i lakšem radu pravosudnih organa. Izgradnja nove zgrade pravosudnih organa je jasan signal naše posvećenosti jačanju vladavine prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava. Dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu pravde Republike Srbije koje finansira opremanje zgrade, kao i Evropskoj uniji koja je realizaciju tog projekta podržala sa 13 miliona evra", rekao je Đurić.

On je ukazao da u postindustrijskom informacionom društvu nastaje nova vrsta prava koja je vezana za razvoj novih tehnologija.

Dvodnevnu konferenciju organizuju Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Advokatska komora Vojvodine uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Ogranak SANU u Novom Sadu.

Pored pravnih stručnjaka i naučnika iz Srbije, u radu konferencije učestvuju naučnici sa univerziteta iz Portugalije, Rusije, Kine, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Severne Makedonije, Mađarske, Rumunije, Španije i Italije.