10. februar 2023 14:08

U Palati Srbija obeležen vek penzijskog sistema i najavljene penzionerske kartice

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Palati Srbija obeležen vek penzijskog sistema i najavljene penzionerske kartice

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas skupu povodom obeležavanja sto godina penzijskog sistema u Srbiji.

Na manifestaciji održanoj u Palati Srbije predsednik Aleksandar Vučić najavio je da bi od 1. oktobra, kada se obeležava Međunarodni dan starih, trebalo da se uvedu penzionerske kartice.

Ovim karticama penzioneri će imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima i slično.

Vučić je pre početka skupa zajedno s gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem, ministrima Sinišom Malim i Nikolom Selakovićem i direktorom Fonda PIO Reljom Ognjenovićem obišao brojne štandove i najavio i povećanje broja turističkih vaučera za odmor u Srbiji.

Predsednik je podsetio da je u poslednja dva meseca ukupan rast penzija iznosio 20,8 odsto i istakao da je to najveće povećanje do sada.

"Razmišljamo kako da dodatno poboljšamo standard penzionerima. Osim popusta, kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja s najboljom zdravstvenom zaštitom i negom. Država će početi žestoku akciju da angažujemo što više firmi koji će nuditi svoje usluge", rekao je Vučić.

Podela kartica bi trebalo da počne tokom leta kako bi od 1. oktobra stariji sugrađani mogli da ih koriste.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika, čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model tadašnjeg nemačkog kancelara Ota fon Bizmarka, a u kojem država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija.