13. februar 2023 15:39

Radomir Folić: Zemljotres pokazatelj da li je bilo propusta u gradnji ili projektovanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radomir Folić: Zemljotres pokazatelj da li je bilo propusta u gradnji ili projektovanju

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predsednik Saveza građevinskih inženjera Radomir Folić rekao je da svaki zemljotres pokaže da li su graditelji i projektanti objekata i stambenih zgrada napravili propuste tokom projektovanja ili izgradnje.

On je u izjavi za Tanjug rekao da projektanti moraju da uvažavaju principe koji su propisani evropskim normama, a s obzirom na to da Turska, u kojoj je 134 ljudi pod istragom zbog loše izgradnje stambenih zgrada koje su se urušile tokom razornog zemljotresa, ima izvanredne norme po uzoru na evropske, pretpostavlja se da je došlo do raskoraka između onog što je projektovano i onog što je izvedeno.

"Nadzorni organ je inženjer sa odgovarajućim iskustvom koji može da kontroliše da li se gradi po projektu i da li je projekat u skladu sa standardima i tehničkim propisima ili ne", rekao je Folić.

Kada je reč o bezbednosti objekata u Srbiji, Folić je rekao da su oni uglavnom dobro građeni, posebno oni zidani posle zemljotresa u Skoplju 1963. godine.

Folić je, na pitanje koje je najopasnije mesto u zatvorenom prostoru u slučaju zemljotresa, rekao da su mišljenja različita, ali da u takvim situacijama ne bi trebalo žuriti ka stepeništu ili u ulaziti u lift.