20. februar 2023 13:19

Brankica Janković: Socijalna pravda sve teže ostvariva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković: Socijalna pravda sve teže ostvariva

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas povodom Međunarodnog dana socijalne pravde da se za poslednje dve godine svet dramatično izmenio i da iskorenjivanje siromaštva, borba za ravnopravnost, odsustvo diskriminacije i nasilja, veća zaposlenost i pravo na dostojanstven rad postaju ciljevi koje je mnogo teže ostvariti.

Kako je navedeno u saopštenju, poverenica je ocenila da je sve to rezultat grubog relativizovanja temelja i postulata socijalne pravde na globalnom nivou.

"Nakon zemljotresa u Siriji i Turskoj obim i način slanja i pružanja pomoći u ove dve zemlje su eksplicitan primer postojeće društvene i socijalne nejednakosti", kaže Janković.

Dodaje da ni našu zemlju nisu zaobišli ovakvi trendovi, na šta ukazuju nedovoljna društvena kohezivnost, solidarnost, tolerancija na različitost, ali i nedovoljno ravnopravnosti sa posebno istaknutom rodnom dimenzijom.

Prema izveštaju o napretku Evropske komisije za 2022. godinu, 46 odsto stanovnika Srbije sebe doživljava siromašnim.

Po mnogim indikatorima kvalitet života osetljivih društvenih grupa - dece, osoba sa invaliditetom, starijih, žena, dugotrajno nezaposlenih lica, Roma i drugih manjina, nije na zadovoljavajućem nivou.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za 2021. godinu, više od petine stanovništva pripada krugu onih u riziku od siromaštva.

"Imajući u vidu brojne izazove koji su pred nama, mora se voditi računa da siromaštvo i socijalna isključenost mogu biti uzrok za društvene nestabilnosti", ukazuje poverenica.

Kako ističe, zbog toga je neophodno je da se adekvatnim merama poreske i socijalne politike, kao i setom mera usluga intenzivnije radi na aktivaciji najugroženijih građana, ublažavanju i iskorenjivanju svake vrste siromaštva.

Poverenica je navela i da su predlozi za unapređenje socijalne nepravde i ravnopravnosti sadržani u preporukama i inicijativama Redovnog godišnjeg izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji će Skupštini Srbije biti predat do 15. marta.