26. februar 2023 13:18

Liste čekanja na niškoj Klinici za kardiohirurgiju manje za 30 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Liste čekanja na niškoj Klinici za kardiohirurgiju manje za 30 odsto

Foto: Shutterstock.com/ Gerain0812, ilustracija

NIŠ - Liste čekanja na niškoj Klinici za kardiohirurgiju, od kako tamošnji lekari rade dodatne operacije vikendom, smanjenje su za 30 odsto, kažu u toj zdravstvenoj ustanovi i očekuju da će se za dva meseca liste čekanja pretvoriti u liste zakazivanja.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić kaže za Tanjug da je zadovoljan, dodajući da je veliki broj pacijenata operisan.

"Očekujemo da ćemo u narednih dva meseca sa ovim dodatnim radom rešiti liste čekanja i da će prerasti u listu zakazivanja. Naši pecijanti neće čekati operativni zahvat duže od mesec dana", rekao je Milić.

On ističe da je najvažnije to što se pacijantima koji žele da se operišu pruža takva šansa i da se neće desiti ono što se, kaže, jeste dešavalo da pacijenti umiru čekajući operaciju.

Milić je rekao i da više nema liste čekanja za vaskularne operacije.

Lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu kažu da im je najveće zadovoljstvo kad se svakom pacijentu pruži šansa za život i kada se vrate svojoj porodici.

Žana Petrović viša medicinska sestra napominje da sve to pacijantima mnogo znači zato što im život nije u riziku, a i drastično im se popravlja kvalitet života.

Vladimir Stojiljković sa Klinike za kardiohirurgiju ističe da im je uvek najveća satisfakcija kada pacijent dobro prođe na operaciji i kada ode svojoj kući i porodici.

"Mi smo tercijalna zdravstvena ustanova u kojoj se zdravstvena usluga pruža 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, tako da je rad vikendom potpuno uobičajen za nas. Poslednjih nekoliko nedelja smo samo intenzivirali rad vikendom u cilju smanjenja liste čekanja, a rezultati su već vidljivi", poručio je Stojiljković.

Od pocetka godine zaključno sa 25. februarom na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu operisano je 115 pacijanata, a prošle godine u isto vreme je bilo operisano oko 40.

Inicijativu da rade dodatno vikendom operacije niški kardio hirurzi uputili su krajem prošle godine.