1. mart 2023 12:46

Ana Dornik: Bolest raka dojke se i dalje smatra tabu temom u društvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Dornik: Bolest raka dojke se i dalje smatra tabu temom u društvu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Osnivač udruženja "Žena uz ženu" i onkološki pacijent Ana Dornik izjavila je danas da je prevencija raka dojke podbacila jer se ta bolest i dalje u društvu smatra tabu temom.

Smatra da kada počne da se priča o karcinomu dojke u afirmativnom kontekstu, odnosno, osvrne se na heroine koje su preživele, prošle kroz ovu borbu i donele dobre odluke tokom svoje borbe, onda će se zasigurno podići stanje svesti.

 

"Živimo još uvek u nekom zimskom snu što se tiče ove, a i generalno svih malignih bolesti, jer niko ne voli da priča o onome što može da ga zadesi. To je prvi stepenik da idemo ka boljoj statistici, da glasno i jasno razgovaramo o tome, da podsetimo jedna drugu kada smo poslednji put bile, ili nismo bile, na pregledu", rekla je ona.

Prema rečima Dornik, drugi stepenik je da udruženja za podršku pacijenata, kroz razne aktivnosti organizuje projekte u kojima se žene pozivaju da budu hrabre.

"Takav jedan projekat jeste i naš Karavan 'Budi hrabra-pregledaj se' koji sledi u martu mesecu", objasnila je Drnik.

Napominje da žene ne idu na preventivne preglede iz straha da će nešto otkriti, i dodaje da se mora poraditi na tome da rana dijagnoza znači definitivno bolju prognozu.