1. mart 2023 18:34

Vera Janković: Kazne za ubistva u saobraćajnim nesrećama moraju biti znatno više

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vera Janković: Kazne za ubistva u saobraćajnim nesrećama moraju biti znatno više

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vera Janković, majka Nikoline Janković, devojčice koja je 7. decembra 2022. godine umrla od posledica saobraćajne nesreće kada je na pešačkom prelazu udario automobil, izjavila je danas da realnost pokazuje da prevencija saobraćajnih nesreća ne daje očekivane rezultate i da, zajedno sa drugim roditeljima, misli da kaznena politika mora biti znatno oštrija.

''Zajedničkom strategijom buduće nesreće se mogu sprečiti i nadam se da ćemo brzo imati bolje rezultate što se tiče bezbednosti najranjivijih - pešaka, starih ljudi i biciklista u saobraćaju. Na žalost, realnost pokazuje da prevencija ne daje očekivane rezultate i mislimo da kaznena politika mora biti znatno veća'' izjavila je Vera Janković ispred neformalne organizacije ''Pravda za Nikolinu''.

Delegacija roditelja razgovarala je u Palati Srbija sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i ministrom policije Bratislavom Gašićem o donošenju boljih kaznenih zakona i metoda prevencije saobraćajnih nesreća.

Roditelji traže da oštrija kaznena politika podrazumeva 15 do 30 godina zatvora, na čemu će, kako je rekla Janković, raditi narednih par nedelja i meseci zajedno sa ministarstvom pravosuđa, ministarstvom unutrašnjih poslova i ministarstvom za saobraćaj.

''Očekujemo i konstruktivne razgovore sa ministarstvom pravde povodom trenutno izrečenih kazni za ubistvo dece u saobraćaju. Trenutne kazne koje se izriču, su bliže minimumu nego maksimumu od zaprećenih kazni'', zaključila je Janković.